Belföld

Fidesz: Pártpolitikai pamflet Szeged költségvetése

Csaknem másfél milliárd forintos kormányzati támogatás ellenére intézmények sorát zárja be idén a Botka László polgármester vezette Szeged. A helyi Fidesz–KDNP szerint gyenge pártpolitikai pamflet az az anyag, amelyben a baloldali városvezetés a bizonyítványát magyarázza.

Fidesz: Pártpolitikai pamflet Szeged költségvetése
Chovanecz Kata a városvezetés cselekvőképtelenségének bizonyítékait sorolta fel sajtótájékoztatóján
Fotó: Szegedma.hu

„A város idei költségvetésének 20 oldalas szöveges része ez alkalommal is egy gyenge pártpolitikai pamflet, ami a városvezetés cselekvőképtelenségének bizonyítéka” – mondta keddi sajtótájékoztatóján Chovanecz Kata fideszes önkormányzati képviselő. A Szegedma.hu beszámolója szerint kiemelte: minden olyan oktatási, kulturális, közművelődési intézményt, szabadidős és sportlétesítményt, amit csak lehetett, spórolásra hivatkozva bezár az önkormányzat.

„Eközben a kormány csak idén 1,3 milliárd plusz 117 milliós forintos rezsikompenzációt ítélt oda eddig az önkormányzatnak” – mutatott rá Chovanecz Kata. Hangsúlyozta, nem igaz a baloldalnak az az állítása sem, miszerint az állam kivonult a szegedi közösségi közlekedés finanszírozásából. Erre példaként hozta a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő tram-traint, amellyel egy szegedi villamosvonalat sikerült kiváltani, illetve azt is, hogy a napokban tíz környezetbarát autóbusz érkezett Szegedre, és újabb nyolc elektromos buszra van kilátásuk. Mindez a kormánynak köszönhetően. A képviselőnő hozzátette, hogy a kultúra finanszírozásában is számíthat Szeged a kormányra, ugyanis a korábbi, 650 milliós állami támogatás után idén már egymilliárd forintot biztosít a Szegedi Nemzeti Színház támogatására a kulturális kormányzat.

„És eközben mit tesz az önkormányzat? Sopánkodik, panaszkodik, szidja a kormányt, de képtelen sikeres gazdaságpolitikát folytatni, saját bevételszerző képességét más, hasonló méretű önkormányzatokéhoz mérten növelni” – fogalmazott a képviselőnő.

A százezernél népesebb hazai városok sorában Szeged az utolsó az egy főre jutó helyiiparűzésiadó-bevétel tekintetében. A kudarcos gazdaságpolitika árát a baloldal a szegediekkel fizettetné meg: ezért zárnak be négy óvodát, növelik drasztikusan a gyermekétkeztetés díját, emelik az elviselhetetlenségig az IKV-s bérlők terheit, és terjesztik ki júliustól a parkolózónák határait városszerte – hogy az egyébként is egekig emelt parkolódíjakat újabb ezrektől és ezrektől vasalják be” – jelentette ki Chovanecz Kata.

Kapcsolódó írásaink