Belföld

Teljesítette tavalyi vállalásait a Szegedi Tudományegyetem

Az intézmény az indikátorrendszer alapján tavaly csaknem 96 százalékot ért el

Tavaly, a modellváltást követő első évben szinte száz százalékban teljesítette vállalt indikátorait a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.

Teljesítette tavalyi vállalásait a Szegedi Tudományegyetem
A Szegedi Tudományegyetem jelentős fejlesztéseket valósít meg: jelenleg is zajlik az Infektológiai Klinika és Oktató Központ, a Bartók Béla Művészeti Kar, valamint a Fogorvostudományi Képzési Tömb építése, illetve felújítása
Fotó: U-szeged.hu

A közlemény idézi Fendler Judit kancellárt, aki szerint objektívvé és összemérhetővé vált az átalakult felsőoktatási intézmények teljesítménye, és valós verseny alakult ki abban, hogy a legkiválóbbakat vonzzák magukhoz az intézmények, és a legmagasabb szintű tudást biztosítsák számukra.

Az SZTE öt évre szóló, indikátorokon alapuló szerződése szerint forrásai harminc százalékát már a tavalyi évre is normatív módon, teljesítményhez kötötten kapta.

Az intézmény az indikátorrendszer alapján tavaly csaknem 96 százalékot ért el, ez magyarországi viszonylatban kiemelkedő teljesítmény. A siker oka az, hogy az egyetem az oktatás, a kutatás és a gyógyítás területén is a kiválóságra törekszik, és a különböző fejlesztések révén olyan támogató környezetet alakít ki, amely szintén a kiválóságok kibontakozását támogatja – hangsúlyozta a kancellár.

Az egyetem jelentős fejlesztéseket valósít meg: jelenleg is zajlik az Infektológiai Klinika és Oktató Központ, a Bartók Béla Művészeti Kar, valamint a Fogorvostudományi Képzési Tömb építése, illetve felújítása.

Ezek mellett újabb, az oktatást, a kutatást és a gyógyítást segítő projektek megvalósításához is elnyert támogatást az SZTE. Ezek között említette a szakember az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium programot, a Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ kialakítását, az onkológiai eszközpark vagy a diagnosztikai és terápiás endoszkópia-szolgáltatás fejlesztését, valamint az energetikai beruházásokat.

Tavaly az SZTE-n nőtt az informatika alapképzésen tanuló duális hallgatók száma, csökkent a hallgatói lemorzsolódás aránya az orvos- és egészségtudományi, az informatikai és a természettudományi alapképzési területeken.

Fendler Judit szerint mindez a tanulmányi sikerességet támogató intézkedéseknek köszönhető, így például annak, hogy módosították a tanulmányi és vizsgaszabályzatot. Az egyetem sikeres beiskolázási kampányának köszönhetően évek óta folyamatosan növekszik az SZTE-re jelentkezők száma: 2022-ben 14 518, első helyen pedig 7218 diák választotta az ország legjobb egyetemét – emelte ki a kancellár.

A Magyar Tudományos Művek Tárában nőtt az intézmény polgárai által jegyzett tudományos, magas minősítésű folyóiratokban megjelent publikációinak száma, és ugyancsak emelkedett ezek idézettsége.

Bővültek az SZTE a kutatás-fejlesztési és innovációs, valamint művészeti és kulturális pályázatokból származó forrásai, valamint a vállalati megbízásokhoz, szolgáltatás értékesítéshez és a saját tulajdonú gazdasági társaságok tevékenységéhez kapcsolódó bevétel.

A kancellár közölte, az elért eredményeknek köszönhetően megszerzett forrás egy részét a dolgozók motiválására fordították, a többletjövedelem a teljesítményhez kötötten tükrözte az egyetemi célokhoz való hozzájárulás mértékét. Az SZTE a többletforrás egy másik részét a hallgatói jóllétre, ösztöndíjra és kollégiumfejlesztésre kívánja fordítani.

Kapcsolódó írásaink

Új szakok a Szegedi Tudományegyetemen

ĀA 2023/24-es tanévben az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon, a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon, a Mérnöki Karon, illetve a Természettudományi és Informatikai Karon is lesz új szak