Belföld

Az EU mobil és telepített eszközök támogatásával segíti a tagállamok határvédelmét

A fizikai akadályok csökkentik a migránsok illegális határátkelési kísérleteinek számát

Az Európai Unió a tagállamok határvédelmét mobil és telepített eszközök, köztük megfigyelésre alkalmas készülékek és egyéb technikai felszerelések beszerzésének finanszírozásával támogatja – jelentette ki Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja hétfőn Brüsszelben.

Az EU mobil és telepített eszközök támogatásával segíti a tagállamok határvédelmét
Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja
Fotó: AFP/John Thys

Maros Sefcovic az EU-tagországok általános uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón közölte, hogy az EU migrációkezelésre szánt finanszírozása kiterjed újabb ellenőrzőpontok létesítésére, azok informatikai rendszerének kiépítésére, berendezésére, a szükséges személyzet ellátására és minden egyéb beszerzésre, ami a határigazgatáshoz szükséges.

Jessika Roswall, az Európai Unió Tanácsának féléves elnökségét betöltő Svédország uniós ügyekért felelős minisztere a hét második felében tervezett, migrációval is foglalkozó EU-csúcsot előkészítő értekezlet után közölte: a miniszterek a meglévő határellenőrzés erősítését szorgalmazták mind a szárazföldi határokon, mind a tengereken.

Miltiádisz Varviciótisz uniós ügyekért felelős görög miniszter újságíróknak nyilatkozva arra szólított fel, hogy az EU uniós költségvetésből finanszírozza a határkerítések építését.

Hangsúlyozta: a fizikai akadályok csökkentik a migránsok illegális határátkelési kísérleteinek számát.

Varviciótisz szerint az Európai Uniónak „őszintének és nyitottnak” kell lennie a kérdésben, és el kell ismernie, hogy „a kerítések működnek”. Az Európai Bizottságnak nem szabad elítélnie azok építését – mondta.

Laurence Boone francia EU-ügyi államtitkár a tanácskozást követően hangsúlyozta: az uniós pénz azért van itt, hogy segítsék a külső határok védelmét, azonban – emelte ki –, nincs uniós pénz habarcsra és téglákra falak építése céljából.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa a múlt héten brüsszeli újságíróknak nyilatkozva azt mondta, falak építése az Európai Unió körül nem jó megoldás a migráció megállítására, ezért az EU továbbra sem biztosít forrásokat szögesdrót kerítések építéséhez.

Johansson ugyanakkor nem zárta ki, hogy a külső határok ellenőrzéséhez szükséges infrastruktúrát uniós költségvetésből finanszírozzák.

Elismerte, hogy a tagállamoknak meg kell védeniük a határaikat, és közölte, hogy már különítettek el forrásokat, egyebek mellett megfigyelési tevékenységet segítő eszközök beszerzésére. A belügyi biztos jelezte, a brüsszeli testület kész arra, hogy további forrásokat biztosítson például a határokon alkalmazott felszerelések beszerzésére vagy a mobil, illetve állandó infrastruktúra létrehozására.

Kapcsolódó írásaink