Belföld

Ferenc pápa esztergom-budapesti segédpüspökké nevezte ki Martos Levente Balázst

Papi működését a papnevelésben és tanításban töltött években is kiegészítette a lelkipásztori tevékenység

Ferenc pápa elfogadta a hetvenötödik életévét betöltött Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök lemondását, és kinevezte a tisztségre Martos Levente Balázst, a Központi Papnevelő Intézet rektorát – tájékoztatott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtóosztálya pénteken.

Ferenc pápa esztergom-budapesti segédpüspökké nevezte ki Martos Levente Balázst
Ferenc pápa esztergom-budapesti segédpüspökké nevezte ki Martos Levente Balázst
Fotó: Magyar Kurír

A közleményben olvasható életrajza szerint Martos Levente Balázs 1973. november 18-án született Szombathelyen. Teológiai tanulmányait 1992-ben a budapesti központi szemináriumban kezdte, majd 1994-ben Rómába ment, ahol a Collegium Germanicum et Hungaricum növendéke és a Pápai Gergely Egyetem hallgatója volt. 1998-ban Szombathelyen szentelték pappá. A Pápai Biblikus Intézetben 2000-ben biblikus szaklicenciát szerzett.

2000 és 2007 között káplán és hitoktató, illetve teológiai tanár volt Szombathelyen.

2002-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Hittudományi Karán szerzett teológiai doktori fokozatot.

2007-től a győri szemináriumban, 2008 és 2013 között Győr és Szombathely mellett a Szegedi Hittudományi Főiskolán is biblikus tárgyakat tanított.

2010-ben a PPKE Hittudományi Karán biblikum területen habilitált.

2013-tól 2018-ig prefektus volt a győri szemináriumban.

2014-től a Pápai Biblikus Bizottság tagja. 2018-tól felnőttképzési püspöki referens Szombathelyen, 2019-től ugyanitt egyházmegyei hitoktatási felelős.

Az MKPK 2019 szeptemberében nevezte ki a Központi Papnevelő Intézet rektorává.

2019-től a PPKE Hittudományi Karának egyetemi magántanára, 2022-től a Bibliai Nyelvek Tanszékének tanszékvezetője nyilvános rendkívüli egyetemi tanár minőségben.

Papi működését a papnevelésben és tanításban töltött években is kiegészítette a lelkipásztori tevékenység. Káplán éveiből való kapcsolata a Házas Hétvége mozgalommal. Győrben a kórházi beteglátogatásba és a fogyatékossággal élők lelki gondozásába kapcsolódott be – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink