Belföld

Újraértelmezi a tanárképzést a Z-szak

Nem csak az oktatásban nyújt biztos álláslehetőséget az itt megszerzett tudás

Kevesebb, mint két hétig lehet jelentkezni az egyetemek és főiskolák ősszel induló képzéseire. A felvételi izgalmas újdonsága az Európában egyedülálló, 2022-ben alapított osztatlan természettudomány-környezettan tanárképzés, az úgynevezett Z-szak. A társadalmi felelősségvállalásra és fenntarthatóságra fókuszáló szak korántsem csak a leendő pedagógusok számára lehet hasznos.

Újraértelmezi a tanárképzést a Z-szak
Határon túli terepgyakorlat várja a hallgatókat
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Felvételizők figyelem: idén már emelt szintű érettségi nélkül is lehet jelentkezni a pedagógusképzés legújabb szakjára, az ötéves, osztatlan Z-szakra. A hat egyetem összefogásával, nemzetközi minták alapján tavaly létrehozott természettudomány-környezettan tanárképzés onnan kapta a nevét, hogy kifejezetten a Z generációt szólítja meg.

Az itt megszerzett diplomával az általános iskolák felső tagozatain természettudományt, biológiát, fizikát és kémiát lehet tanítani, a középiskolákban pedig intergált természettudományos tantárgyak tanítására jogosít a Z-szakos oklevél.

„A Z-tanárképzés segít abban, hogy olyan jó science tanáraink legyenek, akik az iskolában minél több diákkal megszerettetik a természettudományokat” – hangsúlyozta a közösségi oldalára feltöltött videójában Hankó Balázs. A Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szerint a gazdasági előrelépéshez elengedhetetlen, hogy jól felkészült természettudományos kutatóink, oktatóink és tanáraink legyenek.

Tájékoztatása szerint a természettudományokról átfogó képet nyújtó Z-szak jelenleg hat egyetem kínálatában érhető el, országszerte összesen hét helyszínen: Szombathelyen, Pécsen, Budapesten, Egerben, Szegeden, Debrecenben és Nyíregyházán.

Hankó Balázs kiemelte, a magyar egyetemek a világ élvonalában vannak, a természettudományos képzések pedig mind a nemzetközi, mind a szakrangsorokban „jól hasítanak.”

A nemzetközi laboratóriumokban folyamatosan monitorozzák az új vírusokat
Nagy hangsúlyt kapnak a laborkísérletek és üzemlátogatások a képzés során
Fotó: AFP/dpa/Jens Buttner

A Z-szak a társadalmi felelősségvállalásra és az ökológiai fenntarthatóságra fókuszál, és kifejezetten gyakorlatorientált képzés. Olyan komplex problémák feltárására törekszik, mint például a tiszta ivóvíz, a rendkívüli viharok vagy az aszály, a hulladékhegyek, a levegőminőség vagy a talajminőség romlása. A leendő diákokra rengeteg laboratóriumi kísérletezés, terepgyakorlat és üzemlátogatás vár.

És ráadásként az egyetemek minden évben szerveznek a hallgatóknak közös, határon túli egyhetes terepgyakorlatot is, az idén például Erdélybe utazhatnak a fiatalok.

Mindezek mellett nagy hangsúlyt kapnak az oktatás során a vizuális kommunikáció eszközei, kiemelten fejlesztik a hallgatók retorikai készségeit is, sőt lehetőséget nyújtanak külföldi résztanulmányok elvégzésére is.

Az ötletgazdák külön honlapot is létrehoztak a képzés érdekességeiről (zeeszak.hu), ahol egyebek mellett azt hangsúlyozzák: nem titkolt cél a tanárképzés újraértelmezése, mert Magyarország jövőjének egyik kulcsa, hogy lesznek-e önállóan gondolkodni és személyes példájukkal arra nevelni is képes tanárok tíz–húsz–harminc év múlva is.”

„Arra készülünk, hogy a pedagóguspálya körüli mostani társadalmi feszültségek fel fognak oldódni legkésőbb a képzési idő – öt év – alatt, így felkészült diplomázó diákjainknak vonzó lesz válogatni a rengeteg szabad és biztos egzisztenciát jelentő közoktatási álláshely között" – olvasható a tájékoztatóban, amely szerint a Z-szakon végzett fiatalok a munkaerőpiac más területein is versenyképesek lesznek.

Jó hír, hogy a képzésnek van egy rövid ciklusú, 1–3 éves változata is, ahová a gyakorló pedagógusok és természettudományos diplomával rendelkező szakemberek jelentkezését várják.

Kapcsolódó írásaink