Belföld

Valamennyi országgyűlési képviselő leadta a vagyonnyilatkozatát

Valamennyi országgyűlési képviselő, nemzetiségi képviselő és nemzetiségi szószóló eleget tett a január 31-i határidőig vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének – tudatta Hargitai János (KDNP), az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke kedd este.

Valamennyi országgyűlési képviselő leadta a vagyonnyilatkozatát
Hargitai János
Fotó: MTI/Kovács Attila

A testület elnöke a közleményében rámutatott: az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, vagyonnyilatkozattal kapcsolatos törvények módosításáról szóló törvény 2022. november 1-jén hatályba lépett rendelkezései, továbbá az Európai Bizottság kérésére egyes törvényeknek a kondicionalitási eljárás eredményes lezárása érdekében szükséges módosításáról szóló törvény 2022. december 15-én hatályba lépett rendelkezései módosították az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény vagyonnyilatkozat-tételre vonatkozó szabályait.

Ennek megfelelően az országgyűlési képviselőknek, a nemzetiségi képviselőnek és a nemzetiségi szószólóknak a jövőben ismét kötelező lesz – nemcsak a megbízatás keletkezésekor, hanem – minden évben január 31-ig, valamint a megbízatás megszűnésekor is új típusú és tartalmú vagyonnyilatkozatot tenni. Emellett ismételten csatolni kell a vagyonnyilatkozathoz a közös háztartásban élő házas- vagy élettárs és a gyermekek vagyonnyilatkozatát is.

Az országgyűlési képviselők, a nemzetiségi képviselő és a nemzetiségi szószólók az új szabályoknak megfelelően első ízben – a 2022. november 1. napján fennálló állapot szerint – 2023. január 31-ig tettek vagyonnyilatkozatot, amelyhez csatolták a családtag(ok) vagyonnyilatkozatát is.

E határidőig valamennyi országgyűlési képviselő, nemzetiségi képviselő és nemzetiségi szószóló eleget tett vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének – ismertette Hargitai János.

Jelezte, az országgyűlési képviselők, a nemzetiségi képviselő és a nemzetiségi szószólók saját vagyonnyilatkozata nyilvános, 2023. február 1-jétől megtekinthető az Országgyűlés honlapján a képviselők, illetve a szószólók neve alatt.

A fenti jogszabály-módosításnak megfelelően a vonatkozó ágazati törvények szerinti vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüknek január 31-ig szintén eleget tett az Állami Számvevőszék elnöke, alelnökei, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, elnökhelyettesei és a Versenytanács tagjai, valamint a Költségvetési Tanács elnöke, a Közbeszerzési Hatóság keretében működő tanács elnöke és tagjai, a legfőbb ügyész és a legfőbb ügyész helyettesei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, alelnökei és a monetáris tanács tagjai, valamint a felügyelőbizottság tagjai és a Médiatanács elnöke és tagjai – közölte a bizottsági elnök.

A tisztségviselők saját vagyonnyilatkozata szintén nyilvános, és február 1-jétől megtekinthető az Országgyűlés honlapján a tisztségviselők neve alatt.

Kapcsolódó írásaink