Belföld

Varga Judit: Magyarország álláspontját gyakran félreértik

„Az interjúkkal az a problémám, hogy gyakran csalódtam, különösen a kormánykritikus médiában, amely az arcomat és a kijelentéseimet használta fel narratíváik alátámasztására, de nem volt nyitott az álláspontomra. A legtöbb külföldi médiában is gyakran félreértik a magyar álláspontot” – mondta el Varga Judit igazságügyi miniszter az Osztrák Kurier lap kérdéseire válaszolva.

Varga Judit: Magyarország álláspontját gyakran félreértik
Varga Judit igazságügyi miniszter a női egyenlőség kapcsán kiemelte, megalázónak tartja a kvótákat
Fotó: Facebook/Varga Judit

A lap kérdésére az igazságügyi miniszter örömét fejezte ki, hogy a jogállamisággal kapcsolatosan a „Brüsszellel fennálló nézeteltéréseinket elméleti szintről sikerült lebontani olyan konkrét pontokig, amelyek nem érintik politikai napirendünket, mint például a család- és a migrációs politika.”

A fennálló vita kapcsán ehhez a miniszter még hozzátette: „Mindig csodálkozom azon, hogy Magyarország milyen aránytalanul nagy figyelmet kap ebben a vitában európai politikai, gazdasági és földrajzi méretünkhöz képest. Szerintem ez azért van, mert erős konzervatív nézeteket képviselünk az országban, és kritikusak vagyunk bizonyos mainstream álláspontokkal szemben.”

A visszatartott pénzek kapcsán Varga Judit megerősítette, hogy a kormány továbbra is tartja magát a megállapodáshoz. 

„Az utolsó intézkedéseket jelenleg vizsgálják, és március elején átadjuk őket a Bizottságnak. És akkor remélem, hogy az EU is tartja magát a megállapodáshoz” – mondta el a miniszter. 

A lap a fegyverszállításokról is kérdezte az igazságügyi minisztert, aki Orbán Viktor miniszterelnök szavait idézve kiemelt, a sisakok szállításától Németország mára már eljutott a harckocsi szállításig, sőt már a harcirepülők is terítéken vannak. 

„Ellenezzük a fegyverszállítmányokat, és úgy gondoljuk, hogy csak a béke és az eszkaláció megszüntetése vethet véget a háborúnak. Nekünk, mint közvetlen szomszédos országnak ez még fontosabb, mint más európai országok számára” – nyomatékosította a miniszter. 

Varga Juditot a vétók kapcsán is kérdezte a lap, amire a miniszter leszögezte: „Ezeknél a döntéseknél konszenzusról van szó, amit meg kell találni, és ami minden ország számára működőképes kell, hogy legyen. De nem vagyunk egy nevezőn. Jelenleg Brüsszelben fentről lefelé gyártják a törvényeket.”

A miniszter a migráció kérdésében az osztrák lapnak hangsúlyozta, az nem csak Ausztria és Magyarország problémája, hanem az egész kontinenst érinti. 

„Az EU-nak tennie kell a megoldás érdekében, és pl. tárgyalnia kell harmadik országokkal a visszafogadásról. A hatályos magyar jogszabályok szerint a menekültügyi kérelmeket Magyarország már a belgrádi konzulátuson feldolgozza. Már ott döntés születik, mielőtt az emberek egyáltalán belépnének a schengeni térségbe. Az EU menekültügyi törvénye idejétmúlt. Ezt mindenki tudja, de csak Magyarország meri kimondani. Magyarország mindent megtesz, amit csak tud, 1,7 milliárd eurót költöttünk a határkerítésre. ”

Varga Juditot egyúttal arról is kérdezték, hogy mint egyetlen nő a kormányban, hogyan látja, Orbán Viktor egyenlőségért tett munkáját. Ennek kapcsán a miniszter hangsúlyozta, Magyarországon mindenki az lehet ami lenni szeretne, a nemétől függetlenül. 

„Én az országomat és ezt a kormányt szerettem volna szolgálni. A kvótákat megalázónak tartom. Az ember sose tudná, hogy a teljesítménye vagy a neme miatt kapott meg egy munkakört” – zárta interjúját a miniszter. 

Kapcsolódó írásaink