Belföld

Soltész Miklós: A kormány támogatja a méltó búcsúztatást

Az ember méltóságra született, és ebben a méltóságban kell tőle búcsút venni

Bármilyen életkorban is van az ember, a kormány feladata, hogy segítséget adjon, és támogassa azt is, hogy a földi életnek méltó legyen a búcsúztatása – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, amikor ravatalozót adott át hétfőn a Borsod-Abaúj Zemplén vármegyei Irotán.

Soltész Miklós: A kormány támogatja a méltó búcsúztatást
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára
Fotó: MH/Purger Tamás

Soltész Miklós Szent II. János Pál szavait idézve megjegyezte, egyes médiumok és filmkészítők olyan alkotásokat mutatnak be, amelyek a halált bagatellizálják.

Az államtitkár az emberi élet értékére utalva arról beszélt, bármilyen életkorban is van az ember, méltóságra született, és ebben a méltóságban kell tőle búcsút venni.

Soltész Miklós a beruházásra utalva azt hangsúlyozta, a kormány számára fontosak a kistelepülések, az ott élő emberek élete, akik – mint fogalmazott – „nem a sor végén vannak, hanem a sor elején”.

Az irotai ravatalozót a Magyar Falu Program keretében a ruszin nemzetiségi önkormányzattal és a püspökséggel összefogva építették meg.

Demeter Zoltán fideszes országgyűlési képviselő elmondta, a térségben 79 település kapott segítséget és támogatást a kormánytól a Magyar Falu Program keretében.

„Lássuk meg egymásnak a gondjait, a terheit, segítsük egymást” – mondta a térség képviselője.

Kramarenkó Viktor, az Országos Ruszin Önkormányzat elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Irotán nem kisebbségben élnek itt a ruszinok, hanem többségben, hiszen a település lakosságának több mint kilencven százaléka ruszin.

Köszönetet mondott a magyar kormánynak és az egyháznak a támogatásáért, emellett kiemelte, hogy látja Irota fejlődését.

Miklós László, a község független polgármestere azt közölte, a ravatalozó 35 millió forintból épült meg. A Magyar Falu Programon keresztül a beruházásra az egyházközség 25 millió forintot kapott. Hozzátette, mivel az összeg nem volt elegendő, megkeresték Soltész Miklóst, ezáltal a ruszin önkormányzat a ravatalozó építéséhez további 6,5 millió forintot kapott. Ismertetése szerint az egyházmegyétől még 3,5 millió forintot kaptak, így indulhatott a projekt.

Kapcsolódó írásaink