Belföld

Karácsony újabb balféksége

Már három fővárosi kerületben is pótdíjat vetnek ki a carsharing szolgáltatásra, vagyis a közösségi autóbérlési rendszerben üzemelő cégek autóinak várakozási díjára. A Fővárosi Önkormányzat által tavaly szeptemberben módosított rendelet alapján ezek a gépjárművek havi 18 ezer forint átalánydíjért bármeddig várakozhatnak a fizetős parkolóhelyeken. A zuglói képviselő-testület a múlt héten olyan rendeletet fogadott el, amelyben Horváth Csaba polgármesternek kezdeményeznie kell a fővárosi rendelet módosítását.

Karácsony újabb balféksége
Karácsony Gergely ismét magyarázkodhat, ha a car-sharing botrány is a bíróságon köt ki
Fotó: MH/Purger Tamás

A Karácsony Gergely vezette Budapest Önkormányzata szerződést kötött két autókölcsönzéssel foglalkozó carsharing vállalkozással, amelynek autói havi 18 ezer forintért a főváros egész területén parkolhatnak időkorlátozás nélkül. A közösségi autóbérlés a főpolgármester sűrűn hangoztatott klímacéljaival összhangban áll, csökkenti a belvárosi kerületekben az autósforgalmat, klímabarát, a zöld rendszámú közösségi bérleti rendszerben üzemeltetett autók pedig egyáltalán nem szennyezik a főváros levegőjét.

A parkolás a fővárosban kerületi hatáskör, és annak bevétele is a kerületeket illeti. Karácsony Gergely előterjesztésére azonban tavaly szeptemberben úgy módosították a fővárosi rendeletet, hogy arról a városrészekkel nem egyeztetett a főváros. Zugló negligálva a hatályos fővárosi rendeletet, három hónap alatt, tavaly október és december között összesen 3339 esetben parkolási díjat szabott ki a két cég több mint nyolcszáz autójára, januárban pedig – mivel a cégek éppen Karácsonyék átalányfizetési rendeletére hivatkozva nem fizettek – a pótdíjat is kivetették. Ez után már az ügyvédi felszólítás következik. Azt sem zárhatjuk ki, hogy az ügy a bíróságon köt majd ki a főváros trehánysága miatt – jelezte egy városházi forrásunk.

Ennek kapcsán megkerestük a zuglói önkormányzatot, ahol a szóvivő, Kormos Kata lapunknak azt válaszolta: „Zugló önkormányzata elvben támogatja a carsharing szolgáltatást, mert ez valóban csökkentheti a saját autók tartására szoruló lakossági igényt, ugyanakkor a szabályozással kapcsolatban szakmai véleménykülönbség alakult ki. Ennek a vitának a lezárásáig nem kívánunk nyilatkozni.”

Ugyancsak megkerestük Budapest Önkormányzatát, miként vélekednek a Horváth Csaba szocialista polgármester által vezetett Zugló barátságtalan lépéséről, a pótdíjazásról, nem minősül-e ez szerződésszegésnek a carsharing szolgáltatást nyújtó cégekkel szemben, ám választ nem kaptunk. Ugyanakkor megtudtuk, hogy Zugló mellett Budapest II. és XII. kerülete is díjat vetett ki az érintett autókra, így a probléma láthatóan tovább eszkalálódik.

Zugló önkormányzata mindenesetre múlt héten egy előterjesztést fogadott el, amelyben a polgármestert kötelezték arra, hogy nyújtson be a Fővárosi Közgyűlésnek egy rendeletmódosítási javaslatot, mivel az egyeztetés nélkül elfogadott fővárosi rendelet jelentős veszteségeket okoz a kerületi önkormányzatoknak. Az előterjesztést a zuglói képviselő-testület egyhangúlag elfogadta.

Az eredeti, a 2021. június 1-jén hatályba lépett közösségi autóbérleti várakozási rendelet szerint a telematikai rendszerben rögzített, hitelesített adatrögzítési eljárásban felvett, utólagosan is ellenőrizhető parkolási adatok megléte esetén a várakozási díj a lakossági tarifa ötven százaléka volt. Ezt havonta, utólagosan kellett leróniuk az érintett szolgáltatást nyújtó cégeknek. Az így megfizetett összeget pedig közvetlenül a kerületi parkolásüzemeltetők kapták meg.

A Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat által favorizált új rendszer a számviteli, pénzügyi és kontrollproblémák mellett jelentős bevételtől fosztja meg a kerületi önkormányzatokat. A belvárosi kerületekben, ahol a legmagasabb a parkolási díj, a carsharing autók helyfoglalása egy-egy parkolóhelyen akár havi tízezer forint vagy még nagyobb veszteséget okozhat, ráadásul éppen a belvárosi kerületekben parkolnak a legtöbbet a carsharing járművek.

Kapcsolódó írásaink