Belföld

Nagy Ervin: A szabadság számunkra a nemzeti szuverenitásban nyer értelmet

Nagy Ervint XXI. Század Intézet kutatóját kérdezte a Mandiner, az M5-ön futó Kommentár Klub legutóbbi adásához kapcsolódóan. Az elemző a lap kérdésére kifejtette gondolatait a liberalizmus valamint a konzervativizmus szabadságmegélése közötti alapvető különbségekről, az Orbán-kormány igazi erejéről és a közösségek átfogó szerepéről is.

Nagy Ervin: A szabadság számunkra a nemzeti szuverenitásban nyer értelmet
Nagy Ervin szerint alapvető különbség a két oldal között a szabadságról alkotott kép és annak megélése
Fotó: MH

A lap azon kérdésére, hogy miben látja a különbséget liberális és konzervatív szabadság felfogás között Nagy Ervin kifejtette, véleménye szerint leginkább az egyén és a közösség viszonyrendszerében kell keresni a különbséget, hiszen a mai progresszív politika alapja is az egyén szabadságának határtalan kiterjesztésében gyökeredzik.

 Az elemző ugyanakkor rámutat: „A konzervatívok fontosnak tartják a sikeres múltbéli mintákat, a hagyományokat és a közösségek nyújtotta biztonságot is. Ezek keretet szabnak és minőségi tartalmat adnak a szabadságnak.”

Nagy Ervin szerint ugyanakkor a két szabadságfogalom nem ellentétes egymással, inkább arról van szó, hogy a konzervatívok általában a szabadságot is közösségekben akarják megélni, nem pedig egyéni territóriumokban gondolkodnak.

Az elemző ugyanakkor elmondta, habár a konzervativizmus nem egyenlő a jobboldallal, de „a magyar jobboldal nem más, mint a nemzeti konzervativizmus alapjain álló sokrétű politikai közösség.” A siker kapcsán pedig egyértelműen ezekben keresendőek az okok.

„A jobboldalnak van identitása, mintateremtő ereje, és képes közösséget építeni – ez a siker titka. A mai magyar baloldal viszont, ami egyébként nagyon távol áll a klasszikus baloldali értékektől, csak a nyugati mintákat másolja. Nincs saját ötlete.”

„Az Orbán-kormány politikájának sikere a valósághoz való szoros kötődésnek és a közösségépítésnek köszönhető. Persze, a jóléti intézkedések is fontos támasztékok, nem mellékesen részei a valóságnak, de a baloldal téved abban, hogy csupán ez lenne a siker kizárólagos receptje” – emelte ki a lapnak az elemző intézet munkatársa.

Nagy Ervin egyúttal kifejtette: „A magyaroknak fontosabb a biztonság, mint az üres szabadság, ám a saját jövőnkről magunk akarunk dönteni. A szabadság számunkra a nemzeti szuverenitásban nyer értelmet, hisz elutasítunk minden birodalmi erőszakot.”

Az elemző a lap kérdésére rámutatott egyúttal arra is, hogy a magyar konzervatív gondolkodásban mindig is kéz a kézben járt a rendpártiság és a szabadság. Nagy Ervin szerint tehát teljesen egyértelmű, hogy ez is szerepet játszik a Fidesz–KDNP sorozatos győzelmében.

Kapcsolódó írásaink