Belföld

Orbán Viktor: Ütnek, vernek, rúgnak, harapnak bennünket + VIDEÓK

De nem sodorhatnak bele minket a háborúba, szögezte le a miniszterelnök, aki szerint nemcsak dollárbaloldal van, hanem dollármédia is

Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.

Orbán Viktor:  Ütnek, vernek, rúgnak, harapnak bennünket + VIDEÓK
Orbán Viktor miniszterelnök (b) érkezik a Kossuth Rádió stúdiójába, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2023. január 27-én. Jobbról Törőcsik Zsolt műsorvezető
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő kifejtette: a magyar érdek az, hogy az ország kimaradjon a háborúból, az emberek a békét választották. A háborút lokalizálni kellene és nem nemzetköziesíteni – közölte. Elmondta: a kormány abba az irányba tesz lépéseket, hogy Magyarország ne sodródjon bele a háborúba, és ha nem így tenne, szembetalálná magát a népakarattal.

A miniszterelnök rámutatott: Németország először csak sisakot küldött Ukrajnába, nem volt hajlandó az élet kioltására alkalmas eszközöket küldeni, de azóta ez a helyzet változott, most már a harckocsiknál tartunk, és a repülőkről is beszélnek. „Jól látszik, hogyha az ember az elején nem veti meg a sarkát, akkor belesodródik a konfliktusba” – tette hozzá.

Ki kell maradnunk a háborúból

A kormányfő emlékeztetett: az orosz–ukrán háború és a magyar választási kampány kezdete időben egybeesett: akkor a baloldal elmondta, hogy mit akar, és ha ők nyernek, nyakig állnánk most a háborúban. „Mi azt mondtuk, hogy a magyar nemzeti érdek, hogy maradjunk ki a háborúból. Az emberek a békét választották a 2022-es választáson” – emlékeztetett Orbán, hozzátéve: ha valaki Magyarországon be akarna lépni a háborúba, akkor szembemenne a népakarattal. Ugyanakkor azt is elmondta: nagy nyomás van a magyar kormányon nemzetközi téren, hogy Magyarországot is belekényszerítsék a háborúba.

Objektum doboz

A miniszterelnök szerint az, hogy ki áll háborúban a másikkal, az nem nyilatkozatok kérdése, hiszen

„egyértelmű, hogy egy ország felfegyverzése és költségvetésének a segítése, egyértelműen azt jelenti, hogy egy állam benne van a háborúban”.

Objektum doboz

„Ütnek, vernek, rúgnak, harapnak” – mondta Orbán annak kapcsán, hogy meddig tud Magyarország ellenállni a háborúba való bevonódással szemben. Rámutatott, hogy itthon a külföldről finanszírozott baloldal áll a háború pártján, de azt is hozzátette, hogy amíg ő a miniszterelnök, Magyarország nem sodródik bele a háborúba.

A miniszterelnök szerint mára már százezres lehet az emberéletben esett kár, ezért mindent meg kell tennünk a tűzszünet érdekében.

A siker első számú feltétele a nemzeti konzultáció

A nemzeti konzultációkat Orbán Viktor a demokrácia élő formájának nevezte. Emlékeztetett, hogy 2010-ben térdre esett az ország, világos volt, hogy a Gyurcsány-kormány meg fog bukni, de kulcskérdés volt, hogy a válságkezelés során a többség megmaradjon a kabinet mögött, ráadásul az új Alaptörvényt is ki kellett dolgozni. „Akkor gondoltuk ki a nemzeti konzultációt” – idézte fel a miniszterelnök, hozzátéve: a nemzeti konzultációk az ország számára legfontosabb kérdésekről szóltak, többször milliós volt a visszaküldött kérdőívek száma.

„A siker első számú feltétele a nemzeti konzultáció” – szögezte le Orbán, aki köszönetet mondott, hogy 1,4 millióan küldték vissza a legutóbbi konzultációs íveket.

A szankciók az ukránokat nem segítik

A legutóbbi nemzeti konzultáció kapcsán Orbán Viktor elmondta: az emberek tudják, értik a súlyos károkat, és elutasítják a szankciókat, a válaszokból kiderült, hogy a magyarok szerint a brüsszeli szankciók az ukránoknak nem segítenek, az oroszokat nem késztetik visszavonulásra, viszont iszonyatos károkat okoznak nekünk, „Európának, az európai gazdaságnak, benne Magyarországnak is”.

„A tárgyalási asztalnál elért eredményeimhez nagyon fontos, hogy világos legyen”, nem a magyar miniszterelnöknek van gondja a szankciókkal, hanem egy egész nép áll egységesen szemben a szankciókkal. „Nekem nagy segítség, sőt talán a siker első számú föltétele egy ilyen sikeres nemzeti konzultáció” – jelentette ki Orbán Viktor.

A kormány számításai szerint az elhibázott brüsszeli szankciók hatására 3764 milliárd forintot veszít Magyarország az elmaradt gazdasági növekedés miatt.

Orbán arra is rámutatott: a szankciók következtében a német gazdaság 175 milliárd eurónyi veszteséget szenved el 2023-ban.

Nálunk majdnem akkora veszteséget okoznak a szankciók, amennyi személyi jövedelemadót fizetnek az emberek egy év alatt – ismertette a kormányfő.

Újabb szankciós tervek vannak Brüsszelben: a nukleáris energia van terítéken, hangsúlyozta a kormányfő, aki nagy csatára számít: „Ott, ahol nem érint húsba vágó magyar érdeket, ott nem akadályozzuk meg az uniós szankciókat. De az olaj, a gáz és a nukleáris energia tekintetében vétózni fog Magyarország.”

Nyugat-Európában nincs tere az emberek hangjának

A kérdés, hogy a magyar miniszterelnök kitart-e a nemzeti érdek mellett az uniós vitákban – mondta a miniszterelnök a Brüsszelből érkező kritikák kapcsán, majd hozzátette: a magyarok azt akarják, hogy Brüsszelben is meghallják az emberek hangját. „Nyugat-Európában nincs tere az emberek hangjának, a háborúellenes hangokat megpróbálják lenyomni. Míg itthon többszólamú a média, addig Nyugaton ez nem így van. A háborúról Nyugaton a jobboldali és a baloldali lapokban ugyanazt lehet olvasni” – mutatott rá Orbán, aki azt is leszögezte: a magyar kormány nem fog támogatni olyan szankciós intézkedést, amely növelné az inflációt.

A kormányfő a legfontosabbnak az energia kérdését ítélte, hozzátéve: az Oroszországgal szembeni szankciók nem érinthetik a nukleáris energiát. Emlékeztetett: Magyarország az olaj behozatala esetében korábban már kivételt ért el.

Védelmi rendszereket kell kiépíteni

„Nemcsak dollárbaloldal, hanem dollármédia is van a legújabb fejlemények alapján. A baloldal a legfontosabb nemzetközi kérdésekben olyan álláspontokat képvisel, ami rossz Magyarországnak. Ilyen a háború, a migráció, a szankciók és a genderkérdés. Most megkaptuk a választ, hogy a baloldal azért képvisel olyan álláspontot, amilyet: mert ezért fizetik őket” – közölte a miniszterelnök, hozzátéve: nem szabad feladni a reményt, hogy nemzeti ügyekben esetlegesen együttműködés jöjjön létre itthon is a politikai oldalak között.

Orbán Viktor reményét fejezte ki, hogy vizsgálat révén kiderül, kik is adták valójában a pénzt a dollárbaloldal választási kampányára, egyelőre ugyanis csak a technikákat ismerjük. „Ez egy nagyon komoly ügy, és amikor a vizsgálatnak a vége lesz, akkor védelmi rendszereket kell kiépíteni, hogy megvédjük magunkat a külföldről fizetett politikusokkal szemben” – mutatott rá.

Az inflációt le kell törni

„Ma az infláció uralja a közgondolkodást. Megpróbálunk idén is segítséget nyújtani, de egyetlen feladat, hogy az inflációt le kell törni. Az infláció közellenség” – mondta a kormányfő, rámutatva: az infláció elleni vakcinát már beadta a kormány a gazdaságnak.

Orbán Viktor számításai szerint a pénzromlás márciustól csökkenni fog, és decemberben már egy számjegyű lesz.

„Olyan szankciókat nem engedünk át, amik növelnék az inflációt, és így nem engedjük, hogy a nukleáris energiára kivessék” – tért vissza az interjú végén a brüsszeli szankciókra a miniszterelnök.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink