Belföld

Éles a verseny a legjobb középiskolákért

A szakképzés átalakítása miatt a legtöbben már nem gimnáziumot, hanem az érettségit és szakmát egyaránt adó, ötéves technikumi képzést választják

Túlvannak a diákok a középiskolai felvételin, a központi írásbelit országszerte megtartották szombat délelőtt. A feladatok és azok megoldásai már elérhetők az Oktatási Hivatal honlapján, aki kíváncsi, ellenőrizheti, hogyan sikerült a dolgozat.

Éles a verseny a legjobb középiskolákért
Összesen 94 ezer gyerek szeretne bekerülni középiskolába
Fotó: MH/Purger Tamás

A végzős általános iskolások, valamint a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba készülő fiatalok közül összesen 71 ezren felvételiztek magyarból és matematikából országszerte több mint ötszáz helyszínen. Kilencedik évfolyamra több mint 56 ezren felvételiztek, a hat évfolyamos gimnáziumi írásbelin kilencezren, a nyolc évfolyamoson hatezren vettek részt. Aki tegnap lemaradt, a január 31-i pótló írásbelin vizsgázhat. A nem írásbeliző gyerekekkel együtt összesen 94 ezren felvételiznek idén.

A központi írásbelit ezúttal is csak az intézmények egy része – 48 százaléka – írta elő, vagyis számos helyre be lehet kerülni e nélkül is. A szakképző intézmények közül eleve csak azok szervezhetnek felvételit, amelyekben a megelőző három tanévben háromszoros volt a túljelentkezés.

A legnépszerűbb iskolák szóbeli felvételit is szervezhetnek, a gimnáziumok közül azok, ahol minimum kétszeres túljelentkezés jellemző.

A szóbeliket március 14-ig kell lefolytatniuk az érintett iskoláknak.

A legjobb középiskolák a HVG friss, 2023-as rangsora szerint a fővárosban vannak. Idén az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium áll a lista élén, amelynek diákjai kimagasló teljesítményt értek el mind a kompetenciamérésen, mind az érettségin és a felvételin. A második helyen az Eötvös József Gimnázium és a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium osztozik.

A szakképzés bizonyos területeken egyenes utat jelent a felsőoktatásba
A szakképző intézmények nagy részébe felvételi vizsga nélkül is be lehet jutni
Fotó: MH

A felvételizők preferenciája egyébként az utóbbi néhány tanévben sokat változott, a szakképzés átalakítása miatt ugyanis a legtöbben már nem gimnáziumot, hanem az érettségit és szakmát egyaránt adó, ötéves technikumi képzést választják.

A szakképzés vonzereje a rendszeres havi juttatásokban is rejlik, hiszen az elméleti képzés ideje alatt ösztöndíjban, a szakmai gyakorlat során pedig munkabérben részesülnek a gyerekek, a képzés végén pedig nagy összegű pályakezdési támogatást biztosít számukra az állam. Újdonság az okleveles technikum bevezetése is, amely a felsőfokú alapozó ismeretek elsajátítására irányul. Előnye, hogy

szakirányú továbbtanulás esetén felvételi pluszpontokat, sőt akár egyetemi krediteket is jelent, amelynek köszönhetően a felsőoktatási képzési idő le is rövidülhet.

A felvételizőknek tudniuk kell, hogy a központi írásbelin való részvétel még nem egyenlő a jelentkezéssel. A kiválasztott iskolába február 22-ig kell eljuttatni a jelentkezési lapokat. Ezt követően március 21–22-én a tanulóknak még lehetőségük van a választott képzések sorrendjének megváltoztatására, illetve a kiszemelt iskolában új tanulmányi terület, tagozat felvételére is.

Hivatalos végeredményt április 21-én hirdetnek.

Ahogy az egyetemi felvételin, úgy a középiskolai eljárásban is hirdetnek pótfelvételit, amely során az üresen maradt férőhelyekre lehet jelentkezni. Ez 2023. május 8-tól augusztus 31-ig tart majd.

A középiskolai felvételiről Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke azt mondta az MTI-nek, hogy a diákok és szülők megnézhetik a kijavított dolgozatokat, és ha szerintük rosszul javították ki a feladatlapot, akár fellebbezéssel is fordulhatnak az intézményhez.

Kapcsolódó írásaink