Belföld

Vezet a veseátültetés

Tavaly háromszázhatvankilenc szervátültetést végeztek Magyarországon a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban. A vezető helyet a veseátültetés foglalja el, ahol kilencvennégy esetben elhunyt személy volt a donor.

Vezet a veseátültetés
Műtét az Országos Kardiológiai Intézetben (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH

Közzétette az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Transzplantációs Igazgatósága a múlt év statisztikai adatait. E szerint a várólistán tavaly 1764 beteg fordult meg, négyszázötvenegy új került fel rá, az év végén pedig 1255 beteg várakozott az életmentő beavatkozásra.

2021-ben háromszázhatvankilenc átültetést végeztek itthon a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban. Mint írták, háromszáztizenhárom esetben elhunyt és ötvenhat esetben élő donorból eltávolított szervvel. A várakozási idő a máj esetében volt a legrövidebb, 0,75 év. Tüdő- és szívátültetésre átlagosan 0,96 és 1,61 évig kell sorban állni. A kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetés esetében 2,64, míg a vesetranszplantációnál 3,82 év volt az átlagos terminus.

Az összegzés szerint tavaly kétszáznegyvenhat veseátültetés volt, ebből a műtétből a legtöbbet a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán végeztek. Itt kilencvennégy esetben elhunyt, negyvenben pedig élő donorból származó szervvel.

Szívátültetést negyven alkalommal hajtottak végre tavaly - így harminchárom műtétet a Semmelweis Egyetem Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinikáján, hetet pedig a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben végeztek. Az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkas-sebészeti Klinikán tizenkét tüdőátültetésre került sor, míg két-két esetben történt kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetés a Semmelweis Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen. Májtranszplantációra hatvanhétszer került sor 2022-ben.

Kapcsolódó írásaink