Belföld

Magyarországon rendszerszintű antiszemitizmusról beszélni komoly tárgyi tévedés, és tájékozatlanságról vall

Csodálkozva olvastam a The Wall Street Journalban publikált írását, amelynek egy pontján Magyarország miniszterelnökét, Orbán Viktort antiszemitának nevezte – írta a Magyarhoni Zsidó Imaegylet, a Zsima elnöke a David Nirenberg publicistának címzett nyílt levelében, amelyet a közösségi oldalán tett közzé.

Magyarországon rendszerszintű antiszemitizmusról beszélni komoly tárgyi tévedés, és tájékozatlanságról vall
Róna Tamás főrabbi, a tankönyvsorozat társszerkesztője a korábban megjelent három kötettel kezében az általános iskolás izraelita hittankönyv-sorozat negyedik kötetének támogatását bejelentő sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Bús Csaba

A The Wall Street Journal oldalán korábban megjelent cikk szerint az Egyesült Államokban és globálisan is erősödik az antiszemitizmus. A szerző, David Nirenberg úgy véli, a közelmúlt eseményei alapján világosan látszik, hogy a zsidógyűlölet nem egyetlen csoportra korlátozódik, ahogy az antiszemitizmussal kapcsolatba hozható politikusok is különböző körökhöz kötődnek. A cikk szerint egyaránt a „zsidó hatalom ellenzőjeként határozza meg magát Jeremy Corbyn brit baloldali politikus és Orbán Viktor jobboldali miniszterelnök”.

Róna Tamás idézte levelében a Mandinernek adott korábbi nyilatkozatát, amelyben többek között arról beszélt, hogy a magyar zsidóság újabb virágkorát éli, Magyarország kormánya kiemelten támogatja a magyar és a magyar ajkú, határon túli zsidó közösségeket. A Mandinernek adott nyilatkozatában Róna Tamás az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott a magyar miniszterelnökre vonatkozó kitétel kapcsán: mélyen lesújtotta a cikk mind főrabbiként, mind magyarként.

A főrabbi hangsúlyozta, hogy Magyarországon rendszerszintű antiszemitizmusról beszélni komoly tárgyi tévedés, és tájékozatlanságról vall. Szerinte a rendszerváltás óta ugyanis a mindenkori magyar kormány támogató együttműködésre törekszik a zsidó közösségekkel, ez különösen igaz az utóbbi 12 évre.

Kiemelte azt is, hogy David Nirenberg írása azonban a legjobb esetben is csak problémafelvetés, de olvasatában leginkább problémagerjesztésnek minősül. A főrabbi külön kiemelte a nyers fordításban a „zsidó hatalom”, vagyis „jewish supremacy” kifejezést, amit a publicista az esszéjében használ. Róna Tamás szerint ez a fogalom eleve sértő, sőt antiszemita, és a második világháború, a holokauszt és a nácizmus legrosszabb pillanatait idézi meg. A főrabbi kiemelte, hogy Magyarország miniszterelnökét, Orbán Viktort antiszemitának nevezni egy világhírű, több millió emberhez eljutó lapban szélsőséges megnyilvánulás, főleg annak tekintetében, hogy főrabbiként állíthatja, a kormányunk az elmúlt 12, lassan 13 évben kiemelten támogatta a magyar, illetve külhoni magyar ajkú zsidó közösségeket Magyarországon és a szomszédos országokban.

Kapcsolódó írásaink

Antiszemita jobbikosok

ĀA megkérdezetteknek csupán egy százaléka volt személyes elszenvedője és három százaléka szemtanúja gyűlöletcselekménynek – derül ki a legújabb kutatásból