Belföld

Novák Katalint a zsidó elöljárók is köszöntötték

Róna Tamás főrabbi, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke levélben gratulált Novák Katalinnak köztársasági elnöki beiktatása alkalmából, míg Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija áldását és jókívánságait videófelvétel formájában tette közzé.

Novák Katalint a zsidó elöljárók is köszöntötték
Novák Katalin köztársasági elnök beszél ünnepélyes beiktatási ceremóniáján a budapesti Kossuth téren
Fotó: MH/Katona László

"Magyar emberek, a hitükhöz ragaszkodó katolikusok, protestánsok és zsidók egyaránt a Világ Alkotójának áldását kérték, kértük Önre és arra a szolgálatra, ami országunk első számú vezetőjeként hitünk szerint segíteni fogja útját.
Hisszük és kívánjuk, hogy köztársasági elnökasszonyként tovább erősíti a magyarok közötti egységet, határon innen és túl. Hisszük továbbá, hogy munkájával hídépítőként köti össze egymással a különböző csoportokat, közösségeket és felekezeteket ezekben a vészterhes időkben is, megerősítve bennünk, magyarokban és az egész világban Magyarország egységét és erejét" - írta levelében Róna Tamás főrabbi, aki megosztotta a köztársasági elnökkel az áldás törvényét, egyúttal megáldanotta "eddigi és eljövendő állhatatos munkáját" és biztosította arról, hogy ő maga és a Magyarhoni Zsidó Imaegylet teljes közösségével támogatja őt.

Köves Slomó, az EMIH vezetője videóüzenetében kiemelte: a magyar zsidó közösség nevében megígéri, hogy "annak a felelősségnek a jegyében, amelyet mindannyian érzünk hazánk közösségei, jelene és jövője szempontjából, az új állmelnök, aki egyben az első női elnöke Magyarországnak, mindvégig számíthat majd a zsidó közösség áldására, együttműködésére és közös munkájára".

Kapcsolódó írásaink