Belföld

Amerikai filozófus-író: A konzervatívok tanulhatnak Orbán Viktortól

A magyar vezetőnek egyetlen fegyvere maradt a kialakult helyzetben

Rod Dreher elmondása szerint a magyar vezető érti, miként működik a hatalom a posztliberális társadalmakban, s kezdetben ő is csak jót várt a Nyugattól – derül ki a Mandiner beszámolójából.

Amerikai filozófus-író: A konzervatívok tanulhatnak Orbán Viktortól
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. január 13-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Rod Dreher filozófus-író az American Conservative oldalán megjelent cikkében arra kereste a választ, miért gyengül az amerikai polgárok bizalma a demokrácia alapvető intézményeiben, majd megismételte egyik, korábban többször is hangoztatott kijelentését.

Állítása szerint „az amerikai konzervatívok tanulhatnak Orbán Viktor miniszterelnöktől”, ugyanis a magyar vezető érti, miként működik a hatalom a posztliberális társadalmakban.

Majd felidézte, a kommunizmus bukását követően Orbán Viktor is csak jót várt a Nyugattól a szabad piac és a demokrácia tekintetében, de rá kellett jönnie, hogy ezek elfedik a Nyugat kulturális és gazdasági hegemóniára való törekvéseit.

A magyar vezetőnek egyetlen fegyvere maradt a kialakult helyzetben.

A filozófus úgy véli, a vállalatokat és tudományos intézményeket „gyakran fegyverként használják a nemzeti szuverenitást célzó törekvések ellen”, s ezt követően azzal folytatta, Orbán egyfajta felismerésre jutott.

Mégpedig arra, hogy saját országában is tele vannak az intézmények olyanokkal, akik nem hajlandók megosztani a hatalmat a konzervatívokkal, így ebben a helyzetben egyetlen fegyvere maradt, vagyis „az állam hatalma, amelyet a megválasztott képviselők érvényesítenek”.

Ez az, amit Magyarországgal kapcsolatban a média képtelen felfogni. Ez lesz a helyzet Florida kormányzójával, Ron DeSantisszal is, ha továbbmegy a megkezdett úton” – vélekedett.

Kapcsolódó írásaink