Belföld

Gulyás Gergely: Erasmus-ügyben a kormány álláspontja egyértelmű

„Mit miért tesz a kormány?” címmel elkezdődött az idei év első kormányinfója, amit Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter tartott. A tegnapi kormányülés keretében természetesen előkerült az Európai Bizottság Erasmus ösztöndíjakat érintő döntése is, amit Gulyás Gergely elfogadhatatlannak nevezett, valamint jelezte, ha kell a kormány bírósághoz fordul az ügyben. 

Gulyás Gergely: Erasmus-ügyben a kormány álláspontja egyértelmű
Az idei év első kormányinfóját Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter tartja
Fotó: MH/Purger Tamás

Gulyás Gergely rögtön az elején leszögezte, természetesen az Erasmus program ügye is előkerült a tegnapi első kormányülésen. Ennek kapcsán a miniszter úgy fogalmazott, elfogadhatatlannak tartják a bizottság döntését, miszerint az alapítványi fenntartású egyetemeket kizárják az európai programból. 

Gulyás Gergely a bizottság döntése kapcsán úgy fogalmazott, „Ilyenre nem volt példa az unióban.” A miniszter ennek kapcsán kifejtette, nem érkezett Brüsszelből olyan kérés a bizottság részéről, hogy  kormánytagok ne legyenek tagjai a kuratóriumoknak, ezt pedig a bizottság maga is elismerte.

Objektum doboz

Nyugat-Európában is aktív politikusok ülnek a kuratóriumokban. A kormány úgy járt el ahogyan Brüsszel kérte – tette hozzá Gulyás Gergely. „Nem tudjuk mit akarnak, először tisztázni kell” – fogalmazott a miniszter, valamint hozzátette, Navracsics Tibor jövő héten tárgyal Brüsszelben az ügyben. „Ezt jó esetben félreértésnek, de inkább inkorrektségnek nevezném” – összegezte a miniszter az eljárást, és kijelentette, a kabinet reméli, hogy félreértésről van szó. Ha nem lesz megoldása az ügynek, akkor Magyarország kifizeti a jövő évi Erasmus-ösztöndíjakat.

A modellváltás és az alapítványi fenntartás mellett szól a miniszter szerint, hogy a magyar egyetemek a nemzetközi rangsorosokban is előreléptek, 11 intézmény szerepel a legjobb 500-ban. 

A miniszter emellett nyomatékositotta, jóindulattal feltételezi, hogy csak egy félreértésről van szó a bizottság és a kormány között az összeférhetetlenségi szabályok kapcsán, viszont amennyiben szükségessé válik, a kormány pert fog indítani a bizottság döntése ellen.

Objektum doboz

A gazdaság kapcsán a miniszter arról is beszélt, hogy a nehéz körülmények ellenére 2022-ben foglalkoztatottsági rekordot ért el Magyarország, és a forint árfolyamát is sikerült stabilizálni.

A költségvetés vonatkozásában Gulyás Gergely elmondta, a jövő évre benyújtott költségvetés fókuszában a következőkben is a rezsivédelem lesz. A recesszió elkerülésével minden magyar család számára biztosítani tudja a kormány az átlagfogyasztásig a rezsicsökkentést. 

„Minden magyar család 181 ezer forintot spórol havi szinten a rezsivédelmen” – hangsúlyozta a miniszter.

Objektum doboz

Gulyás Gergely emellett beszélt még a családtámogatásokról is, amelyek kapcsán elárulta, azok köre nem csökken, hanem bővül, hiszen a 30 év alatti nők esetében a gyermekvállalás szja-mentességgel jár majd. 

Szentkirályi Alexandra kérdésre elmondta, hamarosan megtörténik a brüsszeli szankciókról szóló nemzeti konzultáció kiértékelése, az eredményeket várhatóan a hét második felében ismertetik majd. 

A fürdők támogatása is előkerült témaként a kormányinfón, ennek kapcsán Gulyás Gergely elmondta, terveznek egyeztetni a helyzetről. A megnövekedett energiaárak hatására számos fürdő bezárt, vagy árat emelt, így meg kell nézni, milyen támogatás szükséges a helyzet rendezéséhez, hogy ne legyenek hasonló bezárások. 

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely hangsúlyozta, a kormány semmilyen módon nem változtat a családvédelmi törvény célján, hiszen az oktatás nemzeti hatáskör, így abban a bizottságnak semmi keresnivalója nincs a kormány álláspontja szerint. 

Az magas költségek miatt Magyarország vélhetően visszalép a 2024-es kézilabda-Európa-bajnokság rendezésétől, így Svájc és Ausztria lehet a házigazdája a tornának – árulta el újságírói kérdésre a miniszter.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely hangsúlyozta, a kormány semmilyen módon nem változtat a családvédelmi törvény célján
Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely hangsúlyozta, a kormány semmilyen módon nem változtat a családvédelmi törvény célján
Fotó: MH/Purger Tamás

Kapcsolódó írásaink