Belföld

Hiába a nemzetközi integráció, egyre rosszabbul szerepel a baloldal

Míg a jobboldal már negyedszer tudott alkotmányozó többséget szerezni, addig a hazai baloldal pártjai, hiába az évtizedes nemzetközi integráció, egyre rosszabb választási eredményeket produkálnak – mutat rá Békés Márton történész–politológus, a XXI. Század Intézet igazgatója legfrissebb elemzésében

Hiába a nemzetközi integráció, egyre rosszabbul szerepel a baloldal
Bajnai Gordon miniszterelnök mögött már 2009-ben is ott ült Korányi Dávid
Fotó: MTI/Beliczay László

Nemrég derült rá fény, hogy a magyar baloldal áprilisi országgyűlési kampányát milliárdos összeggel támogatták meg a tengerentúlról. A XXI. Század Intézet igazgatója elemzésében rámutat, a dollárbaloldal nemzetközi integrálódásának egy fontos állomása volt az idei választás, de a folyamat már bő 12 éve tart. 

Békés írásában rávilágít, a globális-progresszív hálózatok magyarországi kiterjesztése és ezáltal a hazai baloldali ellenzék maradéktalan bekebelezése már a 2010-es kétharmados választási vereség után megindult, majd minden újabb Fidesz–KDNP-ciklus alatt előre haladt.  

Elemzésében az intézet igazgatója mindenesetre felveti, a baloldal mozgása jól megfigyelhető vonalak mentén zajlik, célja pedig általában a baloldali pártok átszervezése. A 2022-es választás után is jól látszott Békés szerint, hogy csak a Momentum és Gyurcsány Pártja a DK maradt a történelmi vereség után kezdődő átszervezésekben, ez pedig akár az amerikai körök tudtával és jóváhagyásával is történhet. 

Az elemző egyúttal rámutat arra is, hogy ezeknek a mozgásoknak a motorja 2010-től jól láthatóan az a Bajnai Gordon volt, aki köreivel kifejezetten jó kapcsolatot ápol a tengerentúli szervezetekkel. Ennek jó példája, hogy a tiltott kampányfinanszírozás idén éppen Bajnai egyik korábbi bizalmasától, Korányi Dávidtól és szervezeteitől érkezett, aki valószínűleg korábbi mentorát váltotta mint összekötő. 

Békés Márton nagy elemzése teljes terjedelmében a XIX. Század Intézet honlapján olvasható

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom