Belföld

Soltész Miklós: A kormány a nehézségek ellenére továbbra is támogatja a bolgár közösséget

Modern központot kap a közösség a IX. kerületben

A háborús, inflációs nehézségek ellenére a kormány továbbra is támogatja a bolgár közösséget – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

Soltész Miklós: A kormány a nehézségek ellenére továbbra is támogatja a bolgár közösséget
Soltész Miklós megköszönte az építők munkáját is, és úgy fogalmazott, tisztelettel kell tekinteni rájuk, hiszen fantasztikus munkát végeznek
Fotó: MH

Soltész Miklós a Bolgár Kulturális és Oktatási Központ bokrétaünnepségén úgy fogalmazott: vízkereszt ünnepe van, amely egybeesik az ortodox keresztények karácsonyi ünnepével.

„Karácsony ajándékaként, vízkereszt ajándékaként helyezhetjük el ezt a koszorút” – jegyezte meg, utalva a bokrétára, a vízkeresztre és az ortodox karácsonyra.

Az államtitkár emlékeztetett: sokan kétségbe vonták, van-e értelme a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templom és a bolgár művelődési ház közelében egy harmadik épület, a kulturális és oktatási központ megépítésének.

Jelezte: a korábban használt Bajza utcai épület már nem felelt meg a közösség igényeinek.

Megköszönte, hogy a bolgár közösség tagjai le tudtak mondani erről, hogy helyette egy modern központot építhessenek a templom és a művelődési ház szomszédságában. Soltész Miklós megköszönte az építők munkáját is, és úgy fogalmazott, tisztelettel kell tekinteni rájuk, hiszen fantasztikus munkát végeznek.

A „kormány részéről azt tudjuk ígérni, garantálni”, hogy minden nehézség ellenére, a háborús nehézség, infláció ellenére a támogatást továbbra is „megadjuk a közösségnek” – jelentette ki az államtitkár.

A szalaggal átkötött bokrétát daruval emelték az új épület legmagasabb, 18,6 méteres pontjára.

A bokrétaünnep előtt istentiszteletet tartottak Jordan-nap (Jordanovden, vízkereszt) alkalmából a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomban. A központ a főváros IX. kerületében, a Vágóhíd utcában a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templom közvetlen szomszédságában épül. A telekkel szemben, az utca túloldalán a bolgár művelődési ház található.

A központ alapkőletételét tavaly márciusban, Bulgária nemzeti ünnepén tartották.

Kapcsolódó írásaink