Belföld

Szentkirályi Alexandra: A nyugdíjasok 2023-ban is számíthatnak a kormányra

Január 1-jétől újabb 15 százalékkal nőttek a nyugdíjak.

Szentkirályi Alexandra: A nyugdíjasok 2023-ban is számíthatnak a kormányra
Szentkirályi Alexandra
Fotó: Facebook/Szentkirályi Alexandra

A kormányszóvivő elmondta:

az új év újabb nyugdíjemelést hozott; január 1-jétől újabb 15 százalékkal nőttek a nyugdíjak. Ez átlagnyugdíjnál havi 27 120, illetve a 13. havi nyugdíjat is figyelembe véve évi 352 560 forintos emelést jelent – mondta.

Hozzátette: a kormány a mostani emeléssel megelőlegezi az idénre becsült inflációt, amely jóval magasabb, mint az előző években volt. Ennek a háború és a brüsszeli szankciók az oka, aminek következtében egész Európában nőnek az energia- és élelmiszerárak - jegyezte meg.

Kiemelte:

ha a becsültnél magasabb lenne a valós infláció, akkor – ahogyan tavaly is megtették – idén is ki fogják egészíteni a nyugdíjakat.

A kormányszóvivő szólt arról is, a nyugdíjasok megélhetését nemcsak a szankciós inflációt követő nyugdíjjal, hanem az élelmiszerárstopokkal és a rezsicsökkentéssel is segítik.

A magyar rezsicsökkentés Európában egyedülálló, nélküle a gázért és az áramért a többszörösét kellene fizetniük az időseknek is. A rezsicsökkentés fenntartásának köszönhetően a magyar családok és nyugdíjasok legalább 181 ezer forintos támogatást kapnak a kormánytól minden egyes hónapban – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra.

A kormányszóvivő arról is beszélt, a szankciós áremelkedésektől az élelmiszerárstoppal védik a nyugdíjasokat, amit a kormány április végig fenntart.

Kapcsolódó írásaink