Belföld

Támogatást kapnak a megemelkedett energiaköltségekhez a települések

Támogatást kapnak a megemelkedett energiaköltségekhez a települések – közölte a Miniszterelnökség.

Támogatást kapnak a megemelkedett energiaköltségekhez a települések
A települések anyagi helyzete, energiabeszerzési szerződéseik, alapvető intézményeik fűtési, világítási rendszere jelentősen eltérő
Fotó: MH

A közleményben hangsúlyozták: a háború és a brüsszeli szankciók következményeként az energiaárak sokszorosukra emelkedtek.

A kormány célja, hogy ebben a helyzetben is a legfontosabb közszolgáltatások működése fennmaradhasson, ezért a korábbi tízezer lakos alatti településeknek adott kormányzati támogatás után most a tízezer lakos feletti városok és fővárosi kerületek energiaár-emelkedés miatti támogatásáról döntött mintegy 44 milliárd forint értékben.

A települések anyagi helyzete, energiabeszerzési szerződéseik, alapvető intézményeik fűtési, világítási rendszere jelentősen eltérő – írták. Hozzátették: a támogatásért cserébe mindenkitől takarékosságot kérnek, ezért az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségekről.

A tájékoztatás szerint Balla György miniszteri biztos és Láng Zsolt kormánybiztos tárgyalt a városi, illetve fővárosi helyhatóságokkal a megnövekedett rezsiköltségeikhez nyújtandó állami hozzájárulásról, a biztosok mindenkivel tárgyaltak, aki elfogadta meghívásukat az egyeztetésre.

Javaslatuk alapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter 138 városi és 17 kerületi önkormányzat részére csaknem 44 milliárd forint támogatásról döntött, a települések listája elérhető a kormányportálon – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink