Belföld

Ez történt 2022-ben – november

Kezdetét vette a labdarúgó-világbajnokság, miközben tovább dúlt a háború a szomszédunkban, és kisebb átalakításon esett át a kormány. Ez történt idén novemberben.

Ez történt 2022-ben – november
Megkezdődött a katari labdarúgó világbajnokság
Fotó: MH

November 1.

A hazai földgáztárolók elérték a 85 százalékos töltöttséget, ami mintegy 50 százalékkal több, mint az Európai Unió (EU) gáztárolási rendeletében erre az időpontra előírt szint.

November 2.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Karmelita kolostorban fogadta XXI. Rafael Péter örmény katolikus pátriárkát, aki átadta a magyar kormányfőnek a Szent Kereszt Hálaérem kitüntetést. A baloldal parlamenti vitanapot kezdeményezett az oktatás helyzetéről, képviselői azonban nem jelentek meg.

November 3.

Varga Judit igazságügyi miniszter és Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos a magyar bíróságok helyzetéről tárgyalt.


November 4.

A magyar választók kétharmada nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió minden hónapban 1,5 milliárd euróval támogassa Ukrajnát – derül ki a Nézőpont Intézet aktuális kutatásából.


November 6.

Kijev vezetése vészhelyzeti kiürítési tervet dolgozott ki, a város rendszeres bombázása miatt ugyanis kérdésessé vált, hogy meddig tudják árammal és ivóvízzel ellátni a lakosságot.

November 7.

Már több mint 235 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg idén. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy Magyarország nem támogatja az uniós hitelfelvételt, csak kétoldalú megállapodások útján tartja elképzelhetőnek Ukrajna támogatását.

November 8.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta John Mearsheimer világhírű amerikai politológus professzort, akit korunk egyik legmeghatározóbb és legrealistább nemzetközi kapcsolatok szakértőjeként tartanak számon.
Azonos arányban hazai és uniós forrásból 2025-ig ezerkétszázmilliárd forintot szán a kormány a pedagógusok illetményemelésére.

November 9.

Lemondott Palkovics László technológiai és ipari miniszter – írta meg az index.hu. Egyes források szerint a tárcavezető lemondásának hátterében az energiaügyi kérdések állnak. Az Index ugyanakkor arról számolt be, hogy a tárcavezető távozásának hátterében az áll, hogy a kormányfő megváltoztatná a minisztériumi struktúrát.

November 11.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek kiemelte, hogy egy átlagnyugdíjas novemberben mintegy 103 ezer forinttal kap többet az előző hónaphoz képest.
Kilépett a Demokratikus Koalícióból Nagy-Huszein Tibor, a párt volt alelnöke. Döntését többek között azzal indokolta, hogy a szervezetben korlátozottan, inkább csak formálisan érvényesülnek a demokratikus alapelvek.

November 14.

Vitézy Dávid közlekedési államtitkár távozott a posztjáról. Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy megszűnik a Technológiai és Ipari Minisztérium, így az ő feladatai is véget érnek közlekedési államtitkárként.


November 15.

Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság volt elnöke és a Jobbik volt alelnöke bejelentette, hogy pártot vált és belép a Momentumba.
Az erős védelmi ipar Magyarország biztonsági érdeke, hiszen a védelmi ipari beruházások stratégiai előnyt jelentenek Magyarország számára. Ez egyben a nemzetközi rendszerhez kapcsolódó nemzeti védelmi innovációs rendszer megteremtését foglalja magában – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Brüsszelben. Egyúttal bejelentette: az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. a Technológiai és Innovációs Minisztériumtól a Honvédelmi Minisztériumhoz kerül. A társaság vezetését Palkovics László vezérigazgatóként fogja ellátni – mondta el a miniszter.

November 16.

Egy eltévedt ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Lengyelországban.

November 17.

A DK bevezeti a kettős tagságot, ami politológusok szerint újabb átlépési hullámot indíthat el.

November 18.

Számos MSZP-s és momentumos politikus után most a Párbeszédtől szereztek maguknak újabb tró­feát Gyurcsány Ferencék. Szücs Balázs, a Párbeszéd egyik alapítója, erzsébetvárosi alpolgármestere immár a helyi DK-frakcióban, a párt tagjaként folytatja a munkáját.
Fegyvertelen orosz hadifoglyokat lőttek főbe ukrán katonák egy nyilvánosságra került filmfelvétel alapján.
Elhunyt Pákh Tibor jogász, műszaki fordító, politikai fogoly, kommunizmusellenes aktivista.

November 20.

Megkezdődött a katari labdarúgó világbajnokság.

November 21.

E naptól az eredeti, nagy körforgalmat használhatják a Clark Ádám téren közlekedők, a hétvégén ugyanis befejeződött a tér helyreállításának első szakasza. A Mol kőolajat talált Vecsés határában.

November 22.

Kiderült, hogy Keszthely korábbi polgármestere, Nagy Bálint lesz az új közlekedési államtitkár, Vitézy Dávid utódja.

November 23.

Megkezdte működését az Integritás Hatóság.

November 27.

Első alkalommal adták át a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti tagozatának közreműködésével megvalósult nemzet betlehemét az Országház előtti Kossuth Lajos téren. Az alkotás tizenhét szobra és építménye a Kárpát-medence harmincnégy települése fafaragóinak önkéntes munkájával és hatvannégy népművészeti egyesület összefogásával készült el.

November 29.

A következő évben 290 milliárddal fogják támogatni a költségvetésből a Széchenyi Kártya Programot, amelyet az idén 130 milliárd forinttal támogattak – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök november 29-én Budapesten.

November 30.

A kormány 2014 óta 21 gyógyszeripari beruházást támogatott 482 millió euró értében, a beruházásokkal ezer új munkahelyet hoztak létre – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Debrecenben.


Kapcsolódó írásaink