Belföld

Elsöprő siker volt az Állatvédelmi Témahét

Elsöprő siker: több mint 130 ezer gyermek foglalkozott az állatok védelmével decemberben az Állatvédelmi Témahéten – adta hírül a Igazságügyi Minisztérium

Elsöprő siker volt az Állatvédelmi Témahét
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Rendkívül nagy érdeklődés mutatkozott a december 5. és 9. között megvalósult Állatvédelmi Témahét iránt. A programnak köszönhetően közel 1200 oktatási intézményből több mint 130 ezer gyermek tanulhatott az állatok világáról és a felelős állattartásról. Az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság a nagy sikerre való tekintettel jövő évben is megrendezi az Állatvédelmi Témahetet 2023. október 2. és 15. között. Az oktatási intézmények 2023. év elejétől már regisztrálhatnak a programra.

A tantermekben és külső helyszíneken megvalósult program egy egyedülálló közoktatási kezdeményezés volt, hiszen eddig nem volt példa olyan országos, egy hetet felölelő programra, melynek köszönhetően nagy hangsúlyt fektettek az állatokkal való helyes bánásmódra és a fenntartható állatvédelemre. A pedagógusok és civil szervezetek részvételével az oktatás az óvodás, általános iskolás és középiskolás korosztályra fókuszált.

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy a felelős állattartásra nevelést már gyermekkorban el kell kezdeni, mert a ma generációja a jövő állattartója. A civil állatvédő szervezetek, a terápiás állatokkal foglalkozó szervezetek, a Magyar Állatkertek és Akváriumok Szövetsége és a Megyei Rendőr-főkapitányságok közreműködésével az online és tantermi oktatás mellett a gyermekek számos izgalmas külső tevékenységen is részt vehettek, továbbá a kutyasétáltatás és menhelylátogatás is része volt a programnak.

A TeSétáltasd! kampány célja, hogy a gyermekekkel, a szülőkkel és a pedagógusokkal közösen 10 ezer kutyával sétált kilométert gyűjtsenek. Ennek nemcsak közösségformáló ereje van, hanem elősegíti a társadalmi felelősségvállalást is. A TeAdományozz! akció keretein belül a résztvevők a civil állatvédő szervezeteket ajándékozhatják meg tápadománnyal. Számos pozitív visszajelzés érkezik az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkársághoz. Ilyen többek között az a beszámoló, miszerint egy tiszaberceli általános iskolába járó diák, aki részt vett az Állatvédelmi Témahéten, megmentett a napokban egy szétrúgott állkapcsú, purhabba hentergetett kiskutyát. A fiú szüleivel befogadta a kutyát. Pamela, a megmentett kutya boldog gazdis életet kapott karácsonyra.

Kapcsolódó írásaink