Belföld

Már lehet jelentkezni a jövő évi képzésekre

Elindult a felsőoktatási felvételi eljárás. Mint a tárca közölte, mától lehet jelentkezni a 2023 szeptemberében induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakirányokra.

Már lehet jelentkezni a jövő évi képzésekre
Felvettek! – öröm a ponthatárhirdető bulin
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A megújult felsőoktatási rendszer részeként a pontszámítás a jelentkezők számára kedvezően változik meg – közölte csütörtökön a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Egyben bejelentették, elindult a felsőoktatási felvételi eljárás. azaz mától lehet jelentkezni a 2023 szeptemberében induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakirányokra.

Az idei évtől teljesen elektronikussá váló eljárás egyik nagy újdonsága, hogy a kor igényeinek megfelelően a reménybeli diákok immár mobil eszközről is jelentkezhetnek. A tárca emlékeztetett, a rendszer megújításának első lépéseként 2023-ban már az intézmények dönthettek arról, hogy hol, mely szakokhoz kérnek emelt- vagy középszintű érettségit és milyen minimumpontszámot alkalmaznak szakonként

A felvételi megújításával rugalmasabb rendszer jön létre, hiszen a kapacitások képzési területenként jelennek meg, nagyobb mozgásteret biztosítva a jelentkezőknek a szakok és egyes telephelyek közötti választásban. Jelentősen nőtt az lehetőségek száma az agrár, műszaki, informatika, orvos- és egészségtudomány, pedagógus, természettudomány területén. Ezzel párhuzamosan az elmúlt évek széleskörű hozzáférése biztosított a gazdasági-, bölcsészeti- és társadalomtudományi területeken is.

A jelentkezők több száz alap- és mesterképzésből válogathatnak tizenöt képzési területen, emellett számos felsőoktatási szakirány is várja őket. A felvételi során ingyenesen három, összesen pedig hat képzésre lehet jelentkezni, és megjelölhető mind a hat képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formája is.

Kapcsolódó írásaink

Idén újra lesz Pont Ott Parti

ĀJúlius 22-én, Budapesten tartják a hagyományos rendezvényt, ahol a felsőoktatásba jelentkezők először értesülhetnek a ponthatárokról