Belföld

Folyamatosan érkeznek a támogatások a gazdákhoz

A Vidékfejlesztési Program keretében ebben az évben csaknem négyszázmilliárd forint támogatást fizettek ki a gazdáknak. Nagy István miniszter csütörtökön közölte, a 2021-2027 közötti időszakban – a korábbi évekhez képest – a triplájára hízott a rendelkezésre álló vidékfejlesztési források mértéke.

Folyamatosan érkeznek a támogatások a gazdákhoz
Öntözés a földeken (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Az agrártárca még 2021-ben kidolgozta és elindította a „Megújuló vidék, megújuló agrárium" programot, amely a magyar vidék gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációját tűzte ki célul – hangoztatta csütörtökön Nagy István. Mint a területet irányító miniszter közölte, az elmúlt két évben számos pályázati felhívást jelentetett meg, amelyekre a várakozásokat meghaladó mértékben nyújtottak be támogatási kérelmet a mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplői. Hangsúlyozta, a beérkezett anyagok elbírálása és a kifizetések is folyamatosak, csak az év utolsó hónapjában mintegy hatvanmilliárd forint landolt a nyertesek számláján.

Nagy István példaként említette, hogy az öntözésfejlesztési támogatás évek óta folyamatosan rendelkezésére áll, és
a kérelmek beadására immár meghosszabbított határidőig, 2023. június 30-ig van lehetőségük az érintetteknek. A felhívás kapcsán ebben az évben több mint 8,5 milliárd forintot fizettek ki. A tárcavezető kitért arra is, hogy a magyar agráriumban új támogatási célként jelent meg a precíziós gazdálkodási technológiák elterjesztésének a támogatása. A e célra meghirdetett kiírás keretében idén 43,3 milliárd forintban részesültek a gazdálkodók. Nagy István emlékeztetett, a Vidékfejlesztési Program meghirdetett felhívásai közül az egyik legsikeresebbnek az adottságaik és ambícióik alapján fejlődőképes, kisméretű termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását segítő konstrukció bizonyult, amely kapcsán idén 33,23 milliárd forintot fizettek ki.

A miniszter kiemelte, a magyar gazdák fejlesztési és támogatási forrásai jövőre is biztosítottak.

Kapcsolódó írásaink