Belföld

Soros kezdte felépíteni a magyar dollármédiát

Soros György pénzéből működik az egyik első internetes dollármédium, az Átlátszó. Emellett a Direkt36-hoz hasonlóan a „tényfeltáró” portál különböző, a spekuláns által pénzelt nemzetközi együttműködéseknek is része. Nem lényegtelen szempont, hogy az Átlátszó mögött felbukkant kör politikusi kapcsolatrendszere az egykori SZDSZ-től Bajnai Gordonon át a 2019-ben főpolgármesterré választott Karácsony Gergelyig ér.

Soros kezdte felépíteni a magyar dollármédiát
Soros György magyar származású amerikai spekuláns
Fotó: AFP

A lap Wikipédia-oldala alapján „az Átlátszó.hu egy 2011-ben alapított független, oknyomozó online újság; öndefiníciója szerint civil watchdog (figyelő), amely a közélet tisztaságáért, a közpénzekkel történő átlátható gazdálkodásért küzd” – emlékeztetett az Origo. Mint írták, a főszerkesztő, Bodoky Tamás korábban a liberális Index munkatársa volt, miközben a portál mögött álló cég első felügyelőbizottságának tagjai egyértelműen kötődnek a baloldalhoz. Polyák Gábor 2022-ben tagja volt Márki-Zay Péter szakértői csapatának sajtó- és médiapolitikai kabinetvezetőként. Bodolai László egyebek közt az LMP választási bizottsági delegáltjaként lett ismert. A harmadik tag, Urbán Ágnes 2013-ban létrehozta a Mérték Médiaelemző Központot, amely baloldali elemzőműhely Soros György alapítványi támogatásával, több régi SZDSZ-es politikus tanácsadásával tevékenykedik, ráadásul a Nyílt Társadalom Alapítvány egyben a Mérték „fő támogatója”.

Az Átlátszó mögötti vállalkozásban 2011 és 2017 között felügyelőbizottsági tag, 2014 és 2019 között pedig egyenesen társtulajdonos (!) volt Tordai Csaba, aki Demszky Gábor kabinetfőnöke, majd Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon államtitkára is volt. Tordai Bajnaival annak sikertelen politikai visszatérési kísérlete idején, a 2010-es évek első felében is együttműködött a Haza és Haladás Alapítvány kuratóriumi tagjaként, miközben az elvileg független Átlátszót működtető cégben felügyelőbizottsági tag maradt. Emlékezetes, hogy a Bajnai-féle alapítványt is Soros György támogatta külföldről, százmillió forintos nagyságrendben.

Szintén társtulajdonos az Átlátszó mögötti cégben 2019 óta Sepsi Tibor, aki szintén erősen kötődik a baloldalhoz. Tordai és Sepsi mellett feltűnik Mécs János, a korábbi SZDSZ-es és MSZP-frakciós politikus, Mécs Imre fia, aki korábban a Momentum Egyesület elnökségi tagjaként került reflektorfénybe a vidékiekről írt gondolataival. Az Átlátszó kiadócégét résztulajdonló Sepsi 2017-ben csaknem 2,8 millió forint ellenében dolgozott egy másik vállalkozásával a Lehet Más a Politikának. Mindemellett Sepsi Baranyi Krisztina ferencvárosi baloldali polgármester oldalán is feltűnt a ferencvárosi polgármesteri hivatal átvételekor.

A külföldi finanszírozás kapcsán egy némileg bonyolult pénzcsatornát mutatott be a Tűzfalcsoport. Eszerint 2021-ben az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft.-nek a legnagyobb intézményi támogatást az Átlátszónet Alapítvány adta 35 millió forint értékben, amely alapítványt a Soros-féle Open Society Institute nagyjából 16 millió forinttal támogatta a tárgyalt évben. Az Átlátszó Alapítvány emellett mintegy 5,5 millió forintot kapott 2020 áprilisától decemberig a Covid–19 média monitoring & álhír monitoring című program részeként az OIP/Zinc Network megnevezésű nemzetközi forrástól. A Zinc Network szorosan együttműködik számos nemzetközi NGO-val, magánszektorbeli ügyfelekkel, valamint kormányzati hivatalokkal is, így például az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatalával (USAID), az amerikai külügyminisztériummal és védelmi minisztériummal, a brit belügyminisztériummal és védelmi minisztériummal, az Egyesült Királyság Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatalával.

Kapcsolódó írásaink