Belföld

Márciusban folytatódik a DK politikusának a büntetőpere

Czeglédy Csabát várhatóan szembesítik az ügy egyik koronatanújával

Csak március 21–22-én folytatódik a bűnszervezet irányításával, hatmilliárd forintos költségvetési csalással és ezenkívül egy másik ügyben gazdasági csalással vádolt DK-s politikus, Czeglédy Csaba és húsz társa büntetőügye a Kecskeméti Törvényszéken – közölte lapunk megkeresésére Sárközy Szabolcs bírósági szóvivő. Czeglédyt várhatóan ekkor szembesítik az ügyészséggel vádalkut kötő, büntetését már letöltő társával, akit az utolsó idei tárgyalási napokon tanúként már kihallgatott az ügyész és a bíró.

Márciusban folytatódik a DK politikusának a büntetőpere
Czeglédy Csabát, a baloldal felfüggesztett ügyvédjét két súlyos bűncselekménnyel vádolják
Fotó: Facebook

Csupán jövőre folytatódik a költségvetési és gazdasági csalással vádolt DK-s politikus, Czeglédy Csaba büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken. Gyurcsány Ferenc és pártja ügyvédjének egykori bizalmasát hallgatják meg tanúként, aki a vádirat szerint szintén tagja volt a bűnszervezetnek. Az immár négy éve bírósági szakban lévő, monstre büntetőpert először azért kellett felfüggeszteni, mert a Szegedi Törvényszék bírái egytől egyig elfogultságot jelentettek. Másodszorra az szakította félbe az eljárást, hogy a volt MSZP-s, most a DK támogatását élvező politikus később Gyurcsány Ferenc pártjának jóvoltából EP-képviselőjelölt lett, amivel mentelmi jogot szerzett. Czeglédy Csaba 2022-ben Szombathelyen megnyerte az előválasztást, s országgyűlési képviselőjelölt lett.

Ez utóbbi körülmény már nem volt alkalmas az eljárás elhúzására, ám az mindenképpen hatással volt, hogy a Kecskeméten kijelölt, új bírónak tanulmányoznia kellett a sok ezer oldalas nyomozati anyagot. A perben egyébként nyolc vádlott – részint iskolaszövetkezeti strómanok, részint a Human Operator Zrt., illetve a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó anyacég leányvállalatainak dolgozói – beismerő vallomást tettek, és a vádhatósággal megkötött egyezség révén megkezdték az alku miatt enyhébb, másfél évtől három és fél évig tartó börtönbüntetésének letöltését. Többen már ki is töltötték azt.

A Csongrád Megyei Főügyészség egyébként 2019 februárjában emelt vádat az ügyben. A vádirat lényege szerint a diákmunkaerő közvetítésével foglalkozó, szombathelyi székhelyű Human Operator Zrt. igazgatósági elnöke, Czeglédy Csaba első rendű vádlott olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a társaság adófizetési kötelezettségének csökkentése, illetve a munkabért terhelő adó és járulék megfizetése alóli mentesülés volt. A vádirat szerint bűnszervezet a 2011–17 közötti időszakban Czeglédy irányításával olyan számlázási láncolatot alakított ki, amelynek legalsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén a csupán továbbszámlázást végző leányvállalatok, felső szintjén pedig a zárt körű részvénytársaság, a Human Operator Zrt. állt, amelynek Czeglédy az igazgatósági elnöke volt. A költségvetésnek okozott, több mint hatmilliárd forint kár felerészben adó, felerészben járulék volt, míg a gazdasági csalási ügyben az okozott kár 148 millió forint a vádirat szerint. Ténylegesen mindent az anyacég végzett saját leányvállalatai közbeiktatásával, illetve a „teljesítési segédnek” nevezett iskolaszövetkezetekkel, amelyek irányítói, igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai a vádirat szerint strómanok voltak. Csupán a nevüket, aláírás-bélyegzőiket adták a csaláshoz. Mindez a vádirat szerint történt.

A márciusban bíróság elé álló koronatanú az egyik leányvállalat, a Pannon Humán Szerviz 2009 Kft. tulajdonosa volt. Ez volt az a leányvállalat, amely az adórevizori vizsgálat szerint mintegy két és fél milliárd forintot készpénzben fizetett ki. Részben azért, mert a fiktíven működő iskolaszövetkezetek igazgatósági, illetve felügyelőbizottsági tagjai zsebbe kapták havi járandóságukat annak fejében, hogy a nevüket adták a csaláshoz, pecsétjeiket, aláírás-bélyegzőiket pedig – a vádirat szerint – átadták Czeglédy embereinek.

 Formálisan ez a leányvállalat, illetve később a Pannon Humán Koordinátor Szolgáltató Kft. állt közvetlen kapcsolatban a diákszövetkezetekkel. A Pannon Humán Szerviz 2009 Kft. 2016. november 16-án megszűnt – ekkor számlája már adóhatósági zár alatt volt –, jogutódja Pozsonyban a Pannon Human Servis-SK s.r.o. lett, amely részben szintén a tanúhoz volt köthető. Idehaza pedig mint szűz cég, a Pannon Human Koordinátor Kft. vette át a „helyét” a vádirat állítása szerint a számlázási láncban. 

Az egyik tanú, egy nő, aki az eljárás korábbi szakaszában szintén egyezséget kötött az ügyészséggel, és bűnösnek vallotta magát, majd két és fél évet töltött börtönben, szintén Czeglédy Csaba ellen vallott. A Humán Operátor Zrt. korábbi tb- és bérszámfejtője azt mondta, annak idején ő bevallotta a járulékokat a NAV-nak, de azokat senki sem fizette be. Ezt szóvá tette Czeglédy Csabának, aki – elmondása szerint – azt mondta, hogy ebből nem lesz probléma. A tanú arról is beszélt, hogy évente változtak a szövetkezetek, a sorrend az volt, hogy az iskolaszövetkezetek nem fizették be a járulékot, majd felszámolták azokat. A tanú a vallomásában beszélt zsebbe juttatott pénzekről is, amelyeket ő is adott át embereknek. Azt állította, a Demokratikus Koalíció politikusa például havi másfél milliót kapott borítékban. Czeglédy mindvégig ártatlannak mondta magát.

Kapcsolódó írásaink