Belföld

Felvillant az első láng a hanukán

Meggyújtották az első hanukagyertyát. A kilencágú gyertyatartót a Nyugati téren állították föl.

Felvillant az első láng a hanukán
Hanuka a Nyugati téren
Fotó: MH

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija gyújtotta meg az első hanukagyertyát a kilenc ágú gyertyatartón a Nyugati téren. Az esemény kapcsán Köves Slomó hangsúlyozta, a csodavárás nem a cselekvés ellenszere, hanem előfeltétele. Ha teszünk benne, akkor lesz csoda – fogalmazott.

Hangsúlyozta, a magyar zsidó közösség tudja, hogy az elmúlt huszonöt–harminc év valódi csoda. Az, hiszen ma Magyarországon büszkén megélhetik a vallásukat, hitüket, és ehhez mindenekelőtt ők maguk kellettek, nekik maguknak kellett cselekedniük – mondta a rabi.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a kormány nevében boldog ünnepet kívánt Magyarország zsidó közösségeinek, és kiemelte, a keresztény és a zsidó közösség, az Ószövetség és az Újszövetség népe valahol mélyen egy. Egy tőről fakadnak népeink, egyházaink – mondta. Hozzátette, mély meggyőződése, hogy eljön majd a pillanat, amikor teljesen egyek leszünk, de már ma is elmondhatjuk, hogy sokkal több az, ami összeköt bennünket, mint ami elválaszt.

Kapcsolódó írásaink