Belföld

Kevés a pénz! – panaszkodik a dollárbaloldal

A balliberális pártok sérelmezik, hogy jövőre kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a parlamenti frakcióik. A megváltozott frakciófinanszírozási szabályok kapcsán a Népszavának panaszkodott a baloldal, ami azért képmutató, mert közben az Egyesült Államokból hárommilliárd forint támogatást kaptak.

Kevés a pénz! – panaszkodik a dollárbaloldal
Donáth Anna, Márki-Zay Péter és Gyurcsányné Dobrev Klára a az amerikaiak által finanszírozott kampányban. Megköszönték már a pénzt?
Fotó: Donáth Anna Facebook-oldala

A megváltozott frakciófinanszírozásra panaszkodik az Amerikából bőséges összegekkel finanszírozott dollárbaloldal. Még hétfőn írt cikket arról a Népszava, miként érinti a baloldali pártokat az, hogy jövőre kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a képviselőcsoportok – írta a Magyar Nemzet.

A pártok arról számoltak be, hogy az elvonások megnehezítik a munkájukat, az MSZP pedig egyenesen odáig ment, hogy a döntést aljas támadásnak nevezte, amelynek szerintük az ellenzék teljes ellehetetlenítése a célja. Megjegyzendő, hogy korábban a Jobbik azt állította: a frakciók finanszírozása huszadrangú kérdés, a többi baloldali párt viszont nem jelezte, hogy bármilyen fenntartása volna az új támogatási szisztémával.

Még a nyáron Kocsis Máté, valamint Simicskó István, a Fidesz, illetve a KDNP frakcióvezetőjének a javaslatára a parlament elfogadta, hogy 2023-tól csökkentsék az országgyűlési képviselőcsoportoknak járó juttatásokat, a döntéssel megtakarított összegeket pedig a rezsivédelmi alapba irányítják át.

A parlamenti döntést megelőzően Kocsis Máté egy háttérbeszélgetésen jelezte, hogy a parlamenti frakciók működése egy ciklus alatt harmincmilliárd forint, ami jelentős kiadás az állam részéről. A frakcióvezető kiemelte: egy kormánypárti képviselő az előző ciklusban 2,2 millió forintjába került az államnak, míg egy baloldali honatya 3,1 millióba, az új ciklusban viszont ez az összeg egy kormánypárti politikus esetén 2,6 mil­lióra, míg egy baloldali képviselőnél 4,6 millióra növekedne.

Tehát képviselőnként másfél millió forinttal több pénzt kapnának a baloldali frakciók, miközben nyolcszázezerrel kevesebben szavaztak a hat baloldali párt (Demokratikus Koalíció, MSZP, Jobbik, Momentum, Párbeszéd, LMP) közös listájára, mint amennyit a hat párt a 2018-as országgyűlési választáson szerzett. A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: az új ciklusban hatmilliárd forinttal többe kerülnének az eddigi szabályok mellett a baloldali frakciók az államnak, ám az új szabályok értelmében a baloldali frak­ciók hárommilliárd forinttal kevesebb összegből gazdálkodhatnak majd a következő években.

A baloldal mostani panaszáradata azért álszent, mert időközben kiderült, hogy Amerikából támogatták a választási kampányban, sőt még a választások után is gurultak dollárok az Egyesült Államokból. Ismert: Márki-Zay Péter a Magyar Hang augusztusi, Gulyáságyú című műsorában beszélt arról, hogy százmilliókat – sőt mint utóbb kiderült: hárommilliárd forintot – kapott a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) az Egyesült Államokból.

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje említést tett arról is, hogy a támogatások több adományozótól érkeztek az Action for Democracy (AD) nevű szervezeten keresztül. Az AD vezetője, Korányi Dávid 2009-ben Bajnai Gordon akkori miniszterelnök mellett dolgozott, míg 2019-től idén novemberig Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai tanácsadója volt. Az ügyet elkezdte vizsgálni az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, a nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből pedig kiderült, hogy a Márki-Zay Péter által beismert 1,8 milliárd forinton felül további, mintegy 1,2 milliárd forint érkezett az Egyesült Államokból az Action for Democracy szervezeten keresztül.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom