Belföld

Nagy István: Mozgalommá nőtt az értékek gyűjtése

A Hungarikumok gyűjteményébe tartozó értékek száma 85-re emelkedett

Igazi sikertörténetnek nevezte az agrárminiszter a Hungarikumok gyűjteményét és a Magyar Értéktárat. Nagy István a Hungarikum bizottság ülését követő keddi sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az értékek összegyűjtése mozgalommá vált.

Nagy István: Mozgalommá nőtt az értékek gyűjtése
Nagy István agrárminiszter és V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos sajtótájékoztatót tart a Hungarikum bizottság ülése után Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A miniszter bejelentette: a bizottság döntése alapján bekerült a Hungarikumok gyűjteményébe a teqball mint sport, valamint a 200 éves közösségi ünnep, a Balatonfüredi Anna-bál.

Ezzel a Hungarikumok gyűjteményébe tartozó értékek száma 85-re emelkedett.

V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos elmondta, hogy a Magyar értéktár elemeinek száma 142-ről 148-ra bővült, kiemelkedő nemzeti érték lett a szaloncukor, a Hatvani aranyfácán sűrített paradicsom, a muravidéki vágottzsír, a Hajdú lisztek és őrlemények termékcsalád, a korhely halászlé, és a hajdúdorogi Krisztus-katonaság görögkatolikus hagyománya.

Nagy István kiemelte, a mostani kormányzati ciklusban először, összességében harmincadszor ülésezett a Hungarikum Bizottság, amelyet 2012-ben a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény hívott életre. A bizottság feladata vizsgálni, hogy a felterjesztett értékek rendelkeznek-e olyan tulajdonságokkal, amelyek alapján Magyarországot, a magyarságot jeleníthetik meg.

Az agrárminiszter rámutatott: a hungarikumok, valamint az értéktárba már felvett vagy jelölt értékek kincsek - még akkor is, ha sokszor nem lehet kézbe venni vagy számszerűsíteni az értéküket -, mert kifejezik a magyar identitást,

szavak nélkül mesélnek a magyarokról.

A féltett kincseket megosztják a világgal, kínálják őket világszerte, például a világhírű magyar élelmiszereket és italokat, bemutatják a színházakban, koncerttermekben, vagy éppen Mohácson, Hévízen, Hollókőn, Pécsett, a Hortobágyon - sorolta a miniszter.

Nagy István azt mondta, az értékek gyűjtése országszerte és a határon túl is megmozgat mindenkit;

felkutatják a szűkebb környezetükben fellelhető unikális értékeket, hogy bekerüljenek a helyi, a megyei, a külhoni nemzetrész vagy ágazati értéktárba.

V. Németh Zsolt kiemelte: a Magyar értéktárba a nemzet szempontjából meghatározott értékű, jelentőségű értékek kerülnek, amelyek magyar sajátossággal, karakterrel rendelkeznek.

Kapcsolódó írásaink