Belföld

Megalakult a Korrupcióellenes Munkacsoport

Az állami szervek és a civil szektor delegáltjai megegyeztek a Korrupcióellenes Munkacsoport alapvető lépéseiben. A tagok a szervezet alelnökévé Várady Szilviát választották.

Megalakult a Korrupcióellenes Munkacsoport
Az újonnan alakult szervezet névtáblája (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH

Megtartotta alakuló ülését kedden a Korrupcióellenes Munkacsoport (KM). Mint a lapunkhoz eljuttatott közleményből kiderül, az első ülésen a huszonegy állandó tag és több állandó meghívott vett részt. A felek nemcsak az ügyrend legfontosabb szabályaiban egyeztek meg - lényegében a civilek összes módosító javaslatát befogadva -, hanem a törvény által előírt feladatok végrehajtásáról is egyeztettek. Emlékeztettek, hogy az Integritás Hatóság (IH) mellett működő KM felállítása törvényi kötelesség volt, melybe tíz-tíz tagot az állami szervek és pályázat útján a civilek delegáltak. Utóbbi lehetőségre egyébként huszonnégy szervezet jelentkezett.

A testület tagjai egyetértettek abban, hogy a munkacsoport célja a tiszta és átlátható közbeszerzési rendszer mellett az állami szervek és a civil szervezetek konstruktív együttműködése a korrupció elleni harcban. A közlemény szerint az előírt feladatok elvégzése érdekében több almunkacsoportot is létrehoznak, amelyek a testület ülései között folyamatosan dolgozni fognak. A következő találkozó egyébként 2023. január második hetében lesz.

A közleményben idézték Biró Ferencet, az IH és egyben a KM elnökét, aki az ülés után úgy fogalmazott, "tudtuk, hogy lesznek zökkenők, hiszen kipróbálatlan terepen járunk, s úgy kell utat építenünk, hogy még a nyomvonalat sem jelölték ki". A vezető hozzátette, az eddig történtek bizakodással töltik el.


A tíz helyre vonatkozó nyílt megmérettetésre huszonnégyen jelentkeztek - hat civil szervezet és tizennyolc magánszemély. A pályázók közül az összes civil szervezet megfelelt a feltételeknek, így a munkacsoport nem-kormányzati összetétele az alábbiak szerint alakul: Bodoky Tamás Richárd (atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft.), Essősy Zsombor (Magyar Közgazdasági Társaság), Fázsi László, Fonyódi Krisztián, Gyulai-Schmidt Andrea (Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége), Ligeti Miklós Zoltán (Transparency International Magyarország), Reszkető Petra (Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet), Sándor Tamás, Várady Szilvia, Vincze Orsolya Júlia (K-Monitor Közhasznú Egyesület).

Kapcsolódó írásaink