Belföld

Semjén Zsolt: A katolikus tankönyvcsalád kiadása a vallásszabadság megvalósulása

A miniszterelnök-helyettes kiemelte, a könyvcsalád bemutatása a vallásszabadság megvalósulásának egy fejezete

A katolikus tankönyvcsalád kiadása a vallásszabadság megvalósulásának egy fejezete – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Szent Imre-tankönyvcsalád bemutatóján hétfőn Budapesten.

Semjén Zsolt: A katolikus tankönyvcsalád kiadása a vallásszabadság megvalósulása
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Szent Imre-tankönyvcsalád bemutatóján a budapesti D50 Kulturális Központban 2022. december 12-én. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet 2018-ban kezdte meg a tananyagfejlesztést, melynek eredményeként 2021-ben – 76 év szünet után – jelenhettek meg a katolikus közismereti tankönyvcsalád első kötetei a Szent István Társulat kiadásában
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Semjén Zsolt kiemelte: az egyház küldetése az üdvösség és az egész ember szolgálata, és e szolgálatából következik, hogy közfeladatot vállal át az államtól, például az egészségügy, a szociális szféra vagy az oktatás területén.

Az állam pedig „felismeri és elismeri” ezt a szolgálatot, és az „állampolgári jogegyenlőség alapján” ugyanúgy finanszírozza az egyházi közfeladatot átvállaló intézményeket, mint a hasonló feladatot ellátó államiakat.

Hozzátette: ha az állam nem ezt tenné, nem pusztán állami és egyházi intézmény között tenne különbséget, hanem gyerek és gyerek, beteg és beteg, szociális ellátott és szociális ellátott között.

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke ismertette: 2018-ban kezdte meg az MKPK fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet a tananyagfejlesztést, melynek eredményeként 2021-ben – 76 év szünet után – jelenhettek meg a katolikus közismereti tankönyvcsalád első kötetei a Szent István Társulat kiadásában.

Veres András kiemelte: meggyőződése, hogy a tankönyvcsaláddal nemcsak a katolikus, hanem a teljes közoktatást sikerült jelentős mértékben erősíteni.

Kapcsolódó írásaink