Belföld

Ismét erősödött hazánk biztonsága

A Magyarországon gyártott védelmi ipari termékek a biztonságot növelik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pénteken Budapesten. A tárca vegyesvállalatot alapított a Dynamit Nobel Defence-vel.

Ismét erősödött hazánk biztonsága
Német katona a Dynamit Nobel Defence által gyártott páncéltörő rakétával (képünk illusztráció)
Fotó: Sebastian Gollnow / dpa via AFP

Újfent szintet lépett hazánk hadiipara, ugyanis pénteken megalakították a honvédelmi tárca és a Dynamit Nobel Defence (DND) vegyesvállalatát. Az eseményen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egyebek mellett arról beszélt, a cég a korábbi, nagyrészt felelőtlen politikai döntések miatt leépült védelmi ágazat újraépítésének ad lökést.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett, többen – így például Palkovics László volt technológiai miniszter, a szerződést magyar részről aláíró N7 Holding Zrt. vezérigazgatója – már évek óta dolgoztak azon, hogy a kontraktus létrejöhessen, és miniszterré kinevezése óta ő maga is aktívan bekapcsolódott az előkészítésbe. Kiemelte, az együttműködés a magyar véderő és azon keresztül a nemzetgazdaság megerősítését szolgálja, annak egyik kiemelt állomása.

Aláhúzta, a projekt munkahelyeket teremt, adóbevételt hoz, a termékek külföldi értékesítésével öregbíti hírnevünket. Aláhúzta, az idehaza készülő termékek a biztonságot is növelik. Mint mondta, ha a külföldről szállított eszközök esetében a láncban egy-egy háború vagy járvány nyomán szakadás történne, az nagy mértékben növelné kitettségünket. Úgy vélte, a vegyesvállalattal ezeket a hátrányokat lehet kiküszöbölni és az előnyöket kihasználni.

A szerződést a DND részéről Michael Humbek, míg az N7 Holding Zrt. részéről Palkovics László vezérigazgató látta el kézjegyével. Az eseményt követően Avishay Regev, a DND felügyelőbizottságának elnöke arról beszélt, büszkék arra, hogy a védelmi iparban tovább vihetik Alfred Nobel nevét, és ennek az örökségnek rendszereik hatékonyságával és minőségével felelnek meg.

Mint mondta, német cégként évek óta keresték, hol tudnának az országuk határán kívül termelési egységet létesíteni, és végül nálunk találták meg a megfelelő helyszínt. Hozzátette, itt olyan kormány van, amely biztosítja az ország és az Európai Unió határainak védelmét, és elkötelezett a védelmi ipar képességének megerősítésében.

Kapcsolódó írásaink

Németország nem készült fel erre a válságra

ĀLapunk interjút készített a Bundestag védelmi bizottságának tagjával, a Luftwaffe nyugalmazott ezredesével, aki szerint a német hadsereg irányításában elsőbbséget élvez a politikai ideológia a szakmai érvekkel szemben