Belföld

Figula Mihály lett az év bortermelője

A Figula-szőlőskertek a Balatonfüred-Csopaki borvidéki pincészet hat kilométeres körzetében találhatók. A harminc hektáros birtokon a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket is kiaknázza a tulajdonos.

Figula Mihály lett az év bortermelője
Hosszan tartó kiemelkedő munka révén jött a siker (képünk illusztráció)
Fotó: MH / Hegedüs Róbert

A díj nem egy adott bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes termelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, termékeinek állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért és a szakmáért tett erőfeszítéseiért jár – közölte pénteken a Magyar Bor Akadémia (MBA). A szervezet annak kapcsán nyilatkozott, hogy idén Figula Mihály kapta az Év Bortermelője Magyarországon elismerést.

A győztes vállalkozás szőlőskertjei a Balatonfüred-Csopaki borvidéki pincészet hat kilométeres körzetében találhatók, harminc hektáron. Mint az MBA közölte, Figula Mihály igyekszik mindent a legmagasabb szinten művelni, fontosnak tartja a dűlők terméseinek szeparált kezelését, természetesen szigorú hozamkorlátozás mellett. Termékei készítésénél a legfontosabb szempont a helyi sajátosságok kidomborítása, melyhez a hagyományok tisztelete mellett a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket is kiaknázza. Hozzátették, a legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez és felügyel.

Az ez évi versengők közül a jelölés során még négyen, Günzer Tamás (Villány), Lamport József (Eger), Liptai Zsolt (Pannonhalma) és Vesztergombi Csaba (Szekszárd) értek el kimagasló eredményt.

Kapcsolódó írásaink