Belföld

Elhunyt Kaposvár „rendszerváltó” polgármestere

Életének 77. évében elhunyt Szabados Péter, Kaposvár rendszerváltozás utáni első szabadon választott polgármestere – tudatta a város polgármesteri hivatala pénteken közleményben.

Elhunyt Kaposvár „rendszerváltó” polgármestere
Kaposvár saját halottjának tekinti Szabados Pétert
Fotó: MH

Szabados Péter Kaposváron született, a gimnázium elvégzése után népművelés-könyvtár, majd történelem szakon szerzett diplomát.

Dolgozott közönségszervezőként, művészeti előadóként, a kaposszentjakabi művelődési ház és a Somogy Megyei Művelődési Központ igazgatójaként, emellett versmondóként, színjátszóként, valamint néptáncosként is sikeres volt.

Szabados Péter aktív szerepet játszott a rendszerváltozás kaposvári eseményeiben: 1990-ben az MDF városi elnöke, majd Somogy megyei elnöke, az év októberében Kaposvár polgármestere lett.

„Az ő feladata volt az önkormányzati rendszer megszervezése és a tanácsi végrehajtó apparátus átalakítása olyan polgármesteri hivatallá, amely szolgálatnak tekinti a polgárok ügyeinek intézését” – írta a polgármesteri hivatal.

Kitértek rá: irányításával nem csupán az önkormányzati munka feltételeit sikerült biztosítani és az intézményhálózat működésének biztonságát megőrizni, hanem jelentősen fejlődött is a somogyi megyeszékhely.

Kaposvár saját halottjának tekinti Szabados Pétert, és osztozik a család gyászában – olvasható a közleményben.