Belföld

Az MNB büntetőfeljelentést tesz a DK sajtótájékoztatóján elhangzottak miatt

A Demokratikus Koalíció mai sajtótájékoztatóján a párt képviselője Matolcsy György jegybankelnök Gazdasági Bizottság előtt tartott beszédének szavait szándékosan félreértelmezve Varju László olyan hamis állításokat fogalmazott meg, amelyek veszélyeztetik a pénzügyi stabilitásba vetett bizalmat. A Magyar Nemzeti Bank ezért a Varju László képviselő által elmondottak miatt jogi lépéseket tesz, és határozottan felszólítja a pártot, hogy az egyértelmű politikai haszonszerzés érdekében tett, felelőtlen nyilatkozatot vonja vissza, és a továbbiakban tartózkodjon a rémhírek terjesztésétől.

Az MNB büntetőfeljelentést tesz a DK sajtótájékoztatóján elhangzottak miatt
Varju László
Fotó: MH

Amint azt az MNB 2022. november végén publikált Stabilitási Jelentése is részletesen bemutatja, a magyar bankrendszer ma robosztus tőketartalékkal, jelentős, bármikor felhasználható (likvid) saját eszközállománnyal tevékenykedik. Az MNB számításai és stressztesztadatok alapján a bankok sokkellenálló képessége kiváló, e piaci szereplők számottevően jobb állapotban vannak, mint a 2008-as válság idején. Ezek a tények, minden más szándékos megtévesztés és rémhírterjesztés.

A Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi fogyasztók érdekeit szem előtt tartva mindent megtesz azért, hogy a pénzügyi rendszer szereplőinek ellenálló képessége ilyen magas szinten maradjon, illetve még tovább erősödjék.

Az MNB feljelentésének előzménye, hogy még a DK mai sajtótájékoztatója előtt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Facebook oldalán „Rendkívüli közleményben” hívta fel a figyelmet arra: külföldi támadást készítenek elő a forint ellen.

Az elmúlt napokban olyan pánikkeltő üzeneteket és hamis híreket terjesztett a dollárbaloldal a közösségi médiában, továbbá sms-eken keresztül is, melyek szerint a lakossági megtakarításokat veszély fenyegeti, és emiatt az a legjobb szerintük, ha az emberek megszüntetik a bankbetéteiket. Ezek az állítások egyrészt valótlanok és súlyosan sértik az ország, illetve a magyar állampolgárok érdekeit, másrészt az ilyen rémhírek terjesztése bűncselekmény, melyekkel kapcsolatban a rendőrség már nyomozást indított - tette hozzá Kocsis Máté.

Kocsis Máté már a DK sajtótájékoztatója előtt tudta, mire készül a dollárbaloldal
Kocsis Máté már a DK sajtótájékoztatója előtt tudta, mire készül a dollárbaloldal
Fotó: Facebook / Kocsis Máté

Jól látható jelei vannak, hogy a következő időszakra forint elleni támadást készítenek elő több irányból, melyhez a külföldi megrendelők kérésére a hazai dollárbaloldal is kézzel fogható segítséget nyújt - írta Kocsis Máté. Hozzátette: ennek megerősítésére ma (2022. 12. 09. péntek) 13 órára Varju László, a Demokratikus Koalíció képviselője sajtótájékoztatót hívott össze, melynek megadott témája a fent ismertetett valótlanságok terjesztése, illetve a forint elleni spekuláció előkészítése lesz.

A legnagyobb parlamenti képviselőcsoport vezetőjeként szeretném teljesen világossá tenni, hogy amennyiben Varju László valóban megtartja mai sajtótájékoztatóját ebben a témában, tovább terjeszti a veszélyes álhíreket és ezáltal segédkezik a forint elleni támadáshoz, haladéktalanul büntetőeljárást kezdeményezünk ellene, továbbá az azt közlő médiafelületekkel szemben is - ígérte a Fidesz frakcióvezetője.

Szeretném azt is egyértelművé tenni - tette hozzá Kocsis Máté -, hogy ez esetben még a mai napon kezdeményezem Varju László valamennyi országgyűlési tisztségétől való megfosztását, ugyanis amit 13 órakor a képviselő úr át kíván lépni, azt úgy nevezik, hogy “vörös vonal”.

Aki előre megfontoltan, külföldi érdekek szolgálatában valótlanságokat és rémhíreket terjeszt, ezáltal részt vesz egy forint elleni támadásban, az egészen biztos lehet benne, hogy vállalnia kell a büntetőjogi következményeket is, továbbá a magyar Országgyűlésben tisztséget nem viselhet - írta Kocsis Máté.

Újabb posztot tett közzé Kocsis Máté:

Dollár Varju döntött. Megtartotta a rémhíreket terjesztő sajtótájékoztatóját.

A magyar érdeknél és a józan észnél is erősebb szempont volt számára, hogy külföldi eltartóit kiszolgálja. Döntött, hogy részt vesz a forint elleni támadásban. Eldöntötte, hogy átlépi a vörös vonalat. Megértettük.

Kedves Varju Úr! Önnel ellentétben nekünk a saját hazánk a legfontosabb, és mindenáron meg fogjuk védeni!

Objektum doboz
Kapcsolódó írásaink

Húzós este az Országgyűlésben

ĀHuszonhat törvény- és öt határozati javaslatról, valamint egy politikai nyilatkozatról is döntöttek, illetve döntenek szerdán