Gazdaság

Cáfolja az MNB egyes sajtóorgánumok pletykáit

A Magyar Nemzeti Bank határozottan cáfolja azon sajtópletykákat, amely szerint az MNB az elnöki mandátum hosszára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna.

Cáfolja az MNB egyes sajtóorgánumok pletykáit
Magyar Nemzeti Bank
Fotó: MTI/Balaton József

A Magyar Nemzeti Bank elsődleges céljairól, feladatairól, valamint intézményi, működési, személyi és pénzügyi függetlenségéről és a működéséről rendelkező törvény – összhangban az Európai Unió működéséről szóló szerződés 127. cikkével – deklarálja, hogy a pénzintézet elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. A jegybank e cél veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának fenntartását, ellenálló képességének növelését, a gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulásának biztosítását és a rendelkezésére álló eszközökkel a kormány gazdaság-, valamint a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos politikáját – szögezte le a Magyar Hírlaphoz is eljuttatott közleményében az MNB.

A jegybank hangsúlyozta: „Fenti feladatával összhangban az ország egyik legmagasabb színvonalú szakmai tevékenységével és legjobb elméleti közgazdászaival végzett elemző munkával a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években számos alkalommal fogalmazott már meg a mindenkori gazdaságpolitika számára javaslatokat (»330 pontos Versenyképességi Program«, »A fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontja« stb.), illetve szükség szerint kritikákat. Matolcsy György jegybankelnök minapi beszámolója is e szakmai munkán alapul.”

Az MNB-ről szóló törvény szerint a jegybank elnöke a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitása érdekében javaslatot tehet a kormánynak jogszabály megalkotására vagy törvényalkotás kezdeményezésére, de a jegybanktörvény módosítását az Országgyűlésnél semmi esetre sem kezdeményezheti. „Mindezek fényében a Magyar Nemzeti Bank határozottan cáfolja azon sajtópletykákat, amely szerint az MNB az elnöki mandátum hosszára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna. Az MNB ezért azonnali helyreigazítást kér minden érintett sajtóorgánumtól” – fűzték hozzá a közleményben.

Kapcsolódó írásaink