Belföld

Tiszántúli templomok felújítását támogatta a kormány

Az elmúlt 12 év során több mint 3000 templom újult meg vagy épült kormányzati támogatással Magyarországon, és további 860 templomépítést és felújítást támogattak a határokon túli, magyarlakta területeken – hangsúlyozta Varga Mihály a Debreceni Egyetemi Református Templom átadóünnepségén. A pénzügyminiszter kiemelte: amíg tőlünk nyugatra eltűnnek, Magyarországon épülnek a templomok, az erősödő hitélettel a békéhez is közelebb kerülhetünk.

Tiszántúli templomok felújítását támogatta a kormány
Varga Mihály
Fotó: Facebook/Varga Mihály

Amíg tőlünk nyugatra eltűnnek, Magyarországon épülnek a templomok, az erősödő hitélettel a békéhez is közelebb kerülhetünk – hangsúlyozta Varga Mihály a Tiszántúli Református Egyházkerület Orando et laborando, azaz Imádkozva és dolgozva című projektjének záróeseményén és a Debreceni Egyetemi Református Templom átadóünnepségén. A pénzügyminiszter elmondta: a program keretében 1,5 milliárd forint kormányzati támogatással hat templom újult meg Kelet-Magyarországon.

A tárca közleménye szerint Varga Mihály aláhúzta: a kormány a szankciós válságban is figyelmet fordít az egyházi fejlesztések támogatására, kultúránk és értékeink megőrzésére. 2010 óta stratégiai partnerként tekint az egyházakra, számít áldozatos munkájukra, és igyekszik támogatást adni ahhoz, hogy ezt a munkát a lehető leghatékonyabban végezhessék. Az elmúlt 12 év során egyéb intézmények mellett több mint 3000 templom újult meg vagy épült kormányzati támogatással Magyarországon, és további 860 templomépítést és felújítást támogattak a határokon túli, magyarlakta területeken, összesen 216 milliárd forintból – derült ki a miniszter szavaiból. A Tiszántúli Református Egyházkerület ebben az időszakban összességében 50 milliárd forint állami támogatásban részesült.

Varga Mihály rámutatott: háború idején templomot avatni egyfajta forradalom. Mint mondta: noha csendesebb és lassabb, de igazabb, és reményeink szerint az eredménye is tartósabb lesz. Felhívta a figyelmet: a kormány döntéshozatalaiban továbbra is a magyar emberek érdekeit tartja szem előtt, és védi a kereszténység alapjait. A béke eléréséhez pedig nagyban hozzájárulhat egy különleges haderő, a hívő közösségek hálózata – jegyezte meg a miniszter.

Kapcsolódó írásaink