Belföld

Portik végül nem ma borította a bilit

Lassan őrölnek a törvénykezés kerekei, már ami a kilencvenes évek talán leghírhedtebb alvilági leszámolásának, a Fenyő-gyilkosságnak az ügyét illeti. Hiába jelentkezett a mai nap Portik Tamás soron kívüli vallomástételre, érdemi fordulatot nem hozott az olajvállalkozó vallomása, a két vádlott pedig továbbra is tagad mindent.

Portik végül nem ma borította a bilit
Portik Tamás egy korábbi bírósági meghallgatásra érkezik
Fotó: MH

Rendkívüli tárgyalásnappal folytatódott a Fenyő-gyilkosság pere a Fővárosi Törvényszéken, hiszen a nemrég két védőügyvédet is elfogyasztó Portik Tamás soron kívüli vallomástételre jelentkezett. Portikot, aki a kilencvenes évek egyik legnagyobb olajvállalkozója volt, számtalan leszámolással hozták már összefüggésbe, valamint ítélték el jogerősen. Az egyik ilyen az 1998-ban történt Fenyő-gyilkosság is, amiben már nemcsak Portikot, de Gyárfás Tamást is perbe fogta a bíróság. Gyárfást még 2019-ben helyezték vád alá, mert felmerült a gyanú, hogy felbujtóként ő rendelte meg a médiában egyre nagyobb befolyásra szert tevő konkurensének, Fenyő Jánosnak a meggyilkolását.

A vád szerint Gyárfás és Fenyő között konfliktus bontakozott ki üzleti érdekeltségek miatt, ami odáig fajult, hogy Gyárfás 1997-ben elhatározta, hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti Fenyőt. Emiatt még ezen év szeptemberében megbízta Tasnádi Pétert, hogy szervezze meg a gyilkosságot, aki azt tizenkétmillió forintért vállalta, azonban, miután átvett hatmillió forint előleget, eltűnt.

Ezért Gyárfás megbízta az éjszakai életben már akkor is jól ismert Portik Tamást, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. A vád szerint Portik a megbízást elfogadta, és rávette – az emiatt időközben jogerősen elítélt – Jozef Rohácot a médiamogul megölésére. Rohác 1998. február 11-én a késő délutáni órákban a II. kerületi Margit utcában a piros lámpánál a gépkocsijában várakozó Fenyőhöz lépett, és egy Agram 2000 típusú géppisztolyból kb. 20-25 lövéssel kivégezte Fenyő Jánost. Az ügyben mind a két érintett ártatlannak vallja magát.

A sokáig szunnyadó gyilkossági ügyben végül akkor állt be fordulat, amikor a rendőrség többórányi hanganyagot talált meg a Farkasréti temetőben, amiket titokban rögzítettek, és amin Portik és Gyárfás beszélgetnek. Ezeken a felvételeken a Fenyő János és Gyárfás Tamás konfliktusa is előkerül. Gyárfást ezután helyezték vád alá.

Az ügy mindenesetre nyúlik mint egy rétestészta, hiszen Portik Tamás kétszer cserélte le védőjét, ami miatt napolni kellett a bizonyítási eljárás lefolytatását, mert a kirendelt védőnek nem volt elég ideje felkészülni.

Portik mostani vallomása azonban, hiába a soronkívüliség, nem hozott váratlan fordulatot. Az olajvállalkozó a bíróságon jelezte, ha nem a „politikai utasításra” kiszabott életfogytiglanra ítélik, akkor hajlandó beismerő vallomást tenni, és elmond mindent, ami segítheti az ügy megoldását.

Portik egy alkura is hivatkozott, ami szerint 12 évet kap, ha beismerő vallomását tesz, azonban a vád jelezte, ezt az alkut Gyárfás Tamásnak ajánlották, Portik felelősségét pedig perújításban fogják majd vizsgálni.

Portik egyébként továbbra is fenntartotta korábbi állítását, miszerint a Gyárfás és közte lévő beszélgetések felvételére korábbi mentorától, az alvilágban szintén ismert Drobilich Gábortól és a rendőröktől kapott megbízást. Portik állítása szerint a feladata annyi volt, hogy kiszedje Gyárfásból, köze volt Fenyő megöléséhez.

Kérdésre válaszolva az olajvállalkozó megerősítette azt is, hogy ugyan csak Drobilich Gábor és a rendőrség kérte, hogy hasonlóan járjon el a Postabank korábbi vezérigazgatójával Princz Gáborral is. Portik állítása szerint az ezekről a beszélgetésekről készült hangfelvételeket át akarta adni a bíróságnak, ennek érdekében lépéseket is tett, azonban ezt a rendőrség megakadályozta.

Portik tehát továbbra is tagadja bűnösségét, alku hiányában pedig nem volt hajlandó többet elárulni. A tárgyalás a tervek szerint februárban folytatódik majd.

Kapcsolódó írásaink