Belföld

Példaértékű a magyar alkotmányos berendezkedés

A liberálisok szerint a jogállam és a demokrácia csak akkor hiteles, ha liberális karaktert ölt. Valójában azonban mindkettő kialakult már jóval a liberalizmus megszületését megelőzően. Éppen ezért lehetséges a jogállamiságot és a demokráciát a liberalizmustól mentesen értelmezni – Adrian Vermeule harvardi professzor, aki a napokban Magyarországra látogatott.

Példaértékű a magyar alkotmányos berendezkedés
Orbán Balázs és Adrian Vermeule, a Harvard Jogi Tanszékének alkotmányjog-professzora
Fotó: MH/Facebook

Magyarország ellenáll a liberalizmus bomlasztásának, amely az instabilitás doktrináit hirdeti és vallja Adrian Vermeule, a Harvard Jogi Tanszékének alkotmányjog-professzora, akit nemrég a Mathias Corvinus Collegium és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem látott előadóként vendégül. Az előadás fontosságára Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és az MCC kuratóriumának elnöke hívta fel a figyelmet közösségi oldalán.

Mint írta, a Harvard professzora rámutat arra, hogy a liberalizmus politikai mozgalomként egyenlőséget von a jogállamiság és a liberalizmus, valamint a demokrácia és a liberalizmus között. Éppen ezért megköveteli a társadalomtól, hogy tényként fogadja el azt, hogy a jogállam és a demokrácia csak akkor hiteles, ha liberális karaktert ölt.

Objektum doboz

„Vermeule szerint azonban ez az állítás hamis, hiszen ahogy a jogállamiság, úgy a demokrácia eszméje is kialakult már jóval a liberalizmus megszületését megelőzően. Éppen ezért lehetséges a jogállamiságot és a demokráciát a liberalizmustól mentesen értelmezni, vagyis a jogállam nem szükségszerűen liberális” – szögezte le Orbán Balázs. 

Hozzátette, a professzor úgy véli, hogy a liberalizmusra alternatívát a kereszténydemokrata alkotmányos berendezkedés nyújthat, amely összhangban áll a természetjoggal és azokkal a természetes alapvetésekkel, amelyeket például a család, a házasság és a hagyományos erkölcs jelentenek. A magyar alkotmányos berendezkedés pedig jó példa erre.

Kapcsolódó írásaink