Külföld

Politico: Az „EU nagyágyúi” segítik Magyarországot a brüsszeli jogállamisági vitában

A brüsszeli lap úgy véli, hogy hazánk ennek köszönhetően fogja megkapni a több mint 3000 milliárd forintot

A Politico szerint az „EU nagyágyúi”, azaz Franciaország, Németország és Olaszország azt szeretnék, ha Brüsszel kíméletesebben értékelné Magyarország korrupciós ügyekben elért eredményeit, ezért felszólítják az Európai Bizottságot, hogy tegyen ennek eleget.

Politico: Az „EU nagyágyúi” segítik Magyarországot a brüsszeli jogállamisági vitában
Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macron, a Francia Köztársaság elnöke az Európai Tanács ülésén a csúcstalálkozó második napján. A francia elnök a kerekasztal előtti ülésen az európai vezetőkkel, köztük Orbán Viktorral beszélgetett
Fotó: AFP/Nicolas Economou

Ez alapján azt kérik, hogy az EB vizsgálja felül a 3000 milliárd forint befagyasztásáról szóló döntést, ugyanis hazánk nagyobb előrelépést tett a korrupcióellenes intézkedések terén, mint amekkorát Brüsszel elismer.

Emellett úgy vélik, hogy ha nem kerül sor egy új értékelésre, akkor a tanácsban nem biztos, hogy minősített többsége lesz a pénzeszközök befagyasztásának, miközben biztosak benne, hogy a magyar kormány teljesíti azt a 17 korrupcióellenes reformot, amit a cél érdekében magára vállalt.

Ezáltal arra kérik a bizottságot, hogy november 19-nél későbbi határidővel végezzen új értékelést, amely figyelembe venné azokat a reformokat is, amelyeket azóta az Orbán-kormány elfogadott, bár egyelőre nem világos, hogy ez meg fog-e valósulni – írta a Mandiner.

Addig nem jön a helyreállítási pénz, míg nem lesz megállapodás Ukrajna támogatásáról.

Olaf Scholz szerint teljes megalapozottság kell az EU-tól a magyar helyzet kapcsán.

Ha azonban december 19-ig nem születik döntés, akkor a szankcionálási folyamat elévül anélkül, hogy a pénzeszközöket befagyasztanák. Ám egy uniós diplomata szerint mindez nem lenne túl jó döntés, mivel ez az első alkalom, hogy az EU ezzel az eszközzel él egy tagország demokratikus visszalépésének megfékezésére.

Kapcsolódó írásaink

646 millió felett a koronavírussal megfertőződöttek száma

Ā193 országban és régióban van jelen a Covid–19 , de a szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma és a nyilvántartás kritériumai is különböznek