Gazdaság

Gyopáros Alpár: A Magyar Falu Program demográfiai fordulatot hozott a kistelepüléseken

Az elmúlt három évben 1300, a történelmi egyházak kezelésében lévő közösségi teret épített vagy újított fel Magyarország kistelepülésein a kormány – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson.

Gyopáros Alpár: A Magyar Falu Program demográfiai fordulatot hozott a kistelepüléseken
Gyopáros Alpár: Azért fogjuk kiemelten támogatni továbbra is a görögkatolikusságot ebben a munkában, mert tagadhatatlan, hogy ez a közösség élen jár a falvak pasztorációjában
Fotó: MH/Purger Tamás

Gyopáros Alpár a Magyar Falu Program keretében megújult görögkatolikus közösségi ház átadásán arról beszélt, a program segítségével több mint hétszáz egyházi fenntartású temető újult meg, további ötszáz kistelepülésen pedig a közösségi terekhez kapcsolódóan eszközbeszerzések valósultak meg, illetve az ezekben megtartott közösségi programok lebonyolítását végzők bértámogatását finanszírozták.

Azért fogjuk kiemelten támogatni továbbra is a görögkatolikusságot ebben a munkában, mert tagadhatatlan, hogy ez a közösség élen jár a falvak pasztorációjában – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Gyopáros Alpár megerősítette, ezért hála jár nekik, munkájukban pedig számíthatnak a kormány segítségére a jövőben.

A kormánypárti politikus emlékeztetett, a Magyar Falu Program megindítása demográfiai fordulatot hozott a kistelepüléseken, megállítva az évtizedek óta zajló népességszám-csökkenést.

A három és fél éve futó program segítségével 2500, korábban csökkenő lélekszámú kistelepülésből 1200-on megállt, illetve növekedett a lélekszám – mondta a kormánybiztos.

Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, a nyírbátori központú választókerületben a program ideje alatt háromszáz pályázatot nyilvánítottak nyertesnek, ezek révén több mint 3,5 milliárd forint értékű beruházás érkezett a térségbe.

Több mint húsz település kapott fejlesztési lehetőséget a Magyar Falu Programban, nincs olyan falu, ahol ne lenne legalább egy sikeres pályázat – emelte ki.

Simon Miklós hozzátette, az összes pályázat hatodát egyházak nyújtották be és mintegy 550 millió forint érkezett egyházi szervezetekhez temetőfelújításokra, közösségi terek építésére, felújítására, valamint közösségi foglalkoztatásra.

A Szent Anna névre keresztelt máriapócsi görögkatolikus közösségi házat Kocsis Fülöp metropolita, Szocska Ábel és Orosz Atanáz megyéspüspökök áldották meg és szentelték fel.

A beruházásról szólva Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke az MTI-nek elmondta, az egyházi tulajdonban lévő ingatlan a Magyar Falu Program mintegy 40 millió forint értékű támogatásával újulhatott meg.

A 120 négyzetméter alapterületű, korábban rossz állapotú épületben teljes külső és belső rekonstrukció történt, a közösségi teret a helyiek és a Máriapócsra látogató zarándokok egyaránt használhatják.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink