Belföld

Orbán Viktor: A szankciós benzinárakból keletkező extraprofitot elvonjuk, és a rezsivédelmi alapba irányítjuk

„Az elmúlt napokban a brüsszeli kőolajszankciók hatályba léptek, bekövetkezett az, amitől tartottunk. Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában. Magyarországon az ebből keletkező extraprofitot elvonjuk, és a rezsivédelmi alapba irányítjuk” – posztolta a mai kormányülésről közösségi oldalán Orbán Viktor.

Orbán Viktor: A szankciós benzinárakból keletkező extraprofitot elvonjuk, és a rezsivédelmi alapba irányítjuk
Orbán Viktor azt mondta: „Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában. Magyarországon az ebből keletkező extraprofitot elvonjuk, és a rezsivédelmi alapba irányítjuk”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Emlékeztetőül: kedden késő este Gulyás Gergely bejelentette: a hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány – a Mol javaslatára – az üzemanyagárstopot megszünteti. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: a brüsszeli szankciók eredménye az, hogy a 480 forintos üzemanyagárat nem lehet az ország összes benzinkútján a magyar családoknak biztosítani. Gulyás Gergely jelezte: a szankciók életbe lépése az elmúlt napokban mindenki által megtapasztalható módon zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában.

A Mol hétfőn levélben tájékoztatta az energiaügyi minisztert, hogy import nélkül nem tudja megoldani az ország üzemanyag-ellátását – tette hozzá. Azt mondta: a Molt felkérte a kormány arra, hogy ha szükséges, akár a drágább, Brent-olajból származó üzemanyagimport megszervezésével is biztosítsa az ország teljes körű üzemanyag-ellátását.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a rendkívüli kormányinfón közölte: töltőállomásaik negyedében volt leürülés az elmúlt napokban. Amióta a Mol van, ilyen nem történt – fogalmazott. Tájékoztatása szerint a Mol idén eddig 2,2 milliárd liter üzemanyagot adott el a tavalyi 1,5 milliárddal szemben. Az utóbbi hét napban több mint 50 millió liter üzemanyagot értékesítettek, amely 60 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti forgalmat. Benzinben az elmúlt napok forgalma csaknem duplája volt az előző évinek, két és félszerese a 2020-asnak. Múlt héten 2,2 millió vásárlót szolgáltak ki, ez a legrobusztusabb turistaforgalomnak felel meg a töltőállomásoknál – ismertette. Hozzátette: a nagykereskedelemben 871 rendelést nem tudtak kielégíteni. A kereslet az egekbe szökött, a fogyasztók készleteztek, beindult egyfajta pánik. A Mol eddig bírta – jelentette ki. Hernádi Zsolt hangsúlyozta: több mint egy évig tartott a hatósági áras rendszer, és a Mol mindent megtett az ellátás biztosításáért. Éjjel-nappal mennek teherautóik, de nem bírnak többet teljesíteni – fogalmazott. Közölte: a termelésből hiányzó áru nagy részét Szlovákiából hozták be, novemberben minden negyedik liter gázolajat a pozsonyi finomítóból szállítottak.

Arra is kitért: fel kell készülni, hogy a már bevezetett brüsszeli szankciók késleltetett hatása mellett a február ötödikén életbe lépő újabb szankciók ismét kritikus helyzetet teremtenek. Februártól hiányozni fog az Oroszországból érkező, tízszázalékos arányú dízel üzemanyag az európai piacról – hívta fel a figyelmet. Ez a környező országokban is nagy problémát okoz, a pozsonyi finomító termelésének kétharmada orosz olajból exportra ment, és korlátozás alá esik – mondta. Arra is fel kell készülni, hogy ha a Barátság kőolajvezeték szállításán bármiféle fennakadás van, az alternatív megoldásokat hogyan tudják életbe léptetni – jelezte. Emiatt vissza kell állítani az importot, és újra kell tölteni a készleteket – hangsúlyozta Hernádi Zsolt, hozzátéve, hogy ma kell lépni ahhoz, hogy jövő év elejére egy stabil, importtal megtámogatott üzemanyagpiac legyen újra Magyarországon, és jelentősen magasabb készletekkel rendelkezzen az ország.

Kapcsolódó írásaink