Belföld

Jogszerű a házelnök döntése Hadházy ügyében

Hadházy Ákos képviselő még nyolc év képviselői tevékenység után is úgy tesz, mintha nem értené meg a szabályokat

Egy „hétköznapi” munkavállaló esetét, példáját nézve: munkaviszonyból eredő fő kötelezettsége, hogy munkaidőben, a munkavégzés helyén, munkavégzésre alkalmas állapotban rendelkezésre álljon, és munkát végezzen, ha ezt igazolatlan hiányzások miatt nem teszi, akkor a munkaviszonyból eredő kötelezettségeinek megsértésére hivatkozással, akár egy felmondás útján megszüntethető a munkaviszonya, mondta a Magyar Hírlapnak ifjabb Lomnici Zoltán Hadházy Ákos távolmaradásairól.

Jogszerű a házelnök döntése Hadházy ügyében
Hadházy Ákos
Fotó: MH

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény szerint a képviselőnek kötelessége részt venni az Országgyűlés ülésein – mondta a Magyar Hírlap megkeresésére Ifjabb Lomnici Zoltán, alkotmányjogász. Hozzátette, emellett köteles jelen lenni az Országgyűlés szavazásain; a szavazásokon jelenlévőnek a szavazásban – a házszabályi rendelkezések szerint – részt vevő képviselőt kell tekinteni. Ezek tehát a képviselőnek az Országgyűlés feladataival, működésével kapcsolatos kötelezettségeit jelentik, és Hadházy Ákos képviselő esetére is vonatkoznak – hívta fel a figyelmet.

Megjegyezte, ha a képviselő igazolatlanul távol marad az Országgyűlés adott hónapban tartott ülésének vagy – több ülés esetén – üléseinek napirendi javaslatában feltüntetett, szavazatszámláló gép alkalmazásával megtartott szavazásainak több mint egynegyedéről, adott havi – levonásoktól mentes – teljes tiszteletdíjának az országgyűlési törvény szerint meghatározott összege az igazolatlan távolmaradás mértékével megegyezően csökken.

A szakember kifejtette, Hadházy Ákos képviselő esetében, az Országgyűlés 2022. októberben tartott ülésein a szavazásoktól történő távolléte meghaladta az országgyűlési törvényben meghatározott mértéket, és a távolléte igazolására benyújtott kérelmet az Országgyűlés elnöke – akinek törvényi feladata, hogy biztosítsa az Országgyűlés jogainak gyakorlását, és gondoskodjon a Ház tekintélyének megóvásáról – saját hatáskörben eljárva nem fogadta el. A tényállás szerint Hadházy Ákos képviselő nem vett részt az üléseken, ezért a fizetését csökkentették – fűzte hozzá.

Ifjabb Lomnici Zoltán felhívta a figyelmet, az országgyűlési képviselő munkája ugyanúgy munkatevékenység, mint bármely más munka, amelyet az emberek önmaguk, mások vagy a közösség fenntartása érdekében végeznek. Tény ugyanakkor, hogy egy országgyűlési képviselő munkája a társadalmi hatását tekintve még nagyobb felelősséggel jár, mint számos más munkaköré; az objektív, jogi különbségek mellett maga a társadalom is más státuszt tulajdonít egy ilyen munkához és szerephez, mint teszi azt egyéb – a maguk nemében persze ugyanúgy fontos – munkák esetében – mondta.

Kiemelte, az országgyűlési képviselőség egyrészt társadalmi rang, másrészt a mi társadalmunk erősen ragaszkodik is ahhoz a munkamorálhoz, amely alapján a nagyobb felelősséggel járó munkát – a valóban elvégzett munkát – erényesnek, és értékteremtőnek is tekinti. Ennek jelentőségével Hadházy Ákos képviselőnek mélyen tisztában kellene lennie, de még nyolc év képviselői tevékenység után is úgy tesz, mintha nem értené meg a dolgot – húzta alá.

Emlékeztetett, a köznapi ember számára azért is érthetetlen, amit az ellenzéki képviselő cselekszik, mert „úri allűrnek” is tűnhet, hogy valaki megengedheti magának, hogy nem jár be a munkahelyére, és nem végzi a munkáját. Egy „hétköznapi” munkavállaló esetét, példáját nézve: munkaviszonyból eredő fő kötelezettsége, hogy munkaidőben, a munkavégzés helyén, munkavégzésre alkalmas állapotban rendelkezésre álljon, és munkát végezzen – mondta hozzátéve, ha ezt igazolatlan hiányzások miatt nem teszi, akkor a munkaviszonyból eredő kötelezettségeinek megsértésére hivatkozással, akár egy felmondás útján megszüntethető a munkaviszonya. Az ellenzéki képviselőre visszatérve: ő most ehhez képest arra panaszkodik, hogy a nem igazolt távolmaradásokkal arányosan csökkentették az illetményét.

Kapcsolódó írásaink

MTVA: Ismét hazudik Hadházy Ákos

ĀA televíziós újságíró szakma része, hogy a hiteles tájékoztatás érdekében egy-egy hosszabb esemény teljes ideje alatt a helyszínen tartózkodnak a stábok