Belföld

800 éves az Aranybulla

Az Aranybulla 800. évfordulójának alkalmából a Danube Institute ma délután 5 órától kerekasztal-beszélgetést szervez a nemzeti alkotmányokról és az alkotmányos identitásról – adta hírül Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Facebook-oldalán szerdán.

800 éves az Aranybulla
Az Aranybulla rekonstrukciója
Fotó: Bencze-Kovács György (OGYM)

Orbán Balázs emlékeztetett arra, hogy I. András király 800 évvel ezelőtt hirdette ki az Aranybullát, amely a magyar történeti alkotmányosság első írott, s vitathatatlanul legfontosabb forrása. Az 1222-ben elfogadott dokumentumnak azonban nemcsak pusztán történelmi vagy jogtörténeti jelentősége van, az Aranybulla adta meg ugyanis a magyar alkotmányosság karakterének legfontosabb vonásait, azaz a szabadság tiszteletét, illetve ezzel együtt a nemzet iránt érzett felelősség fontosságát.

A kerekasztal-beszélgetés
A kerekasztal-beszélgetés angol nyelvű plakátja
Fotó: Facebook / Orbán Balázs

Az Aranybulla 800. évfordulójának alkalmából a Danube Institute ma délután 5 órától kerekasztal-beszélgetést szervez a nemzeti alkotmányokról és az alkotmányos identitásról, többek között olyan neves szakértők részvételével, mint Hörcher Ferenc filozófus, Jorge Gonzáles spanyol kutató, az európai kérdésekkel foglalkozó Uncommon Decency podcast műsorvezetője, Ofir Haivry izraeli történész, a washingtoni Edmund Burke Alapítvány társalapítója, valamint Hélène de Lauzun francia történész.

Az eseményt jó szívvel ajánlom minden érdeklődő figyelmébe! – írta Orbán Balázs.

Kapcsolódó írásaink