Belföld

Különleges kézirattal gazdagodott az orvostörténeti múzeum

Nagy értékű Semmelweis-autográf kézirathoz jutott hozzá árverésén a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Az értékes dokumentum a Magyar Nemzeti Múzeum Semmelweis Orvostörténeti Múzeum gyűjteményébe kerül.

Különleges kézirattal gazdagodott az orvostörténeti múzeum
Semmelweis Ignác portréja 1860-ból
Fotó: Wikipedia

A Hereditas Antikvárium árverésén jutott hozzá egy jelentős értéket képviselő Semmelweis-autográf kézirathoz a Kulturális és Innovációs Minisztérium – közölte kedden a szaktárca. Mint írták, a vásárlást a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója, L. Simon László támogatásával Varga Benedek, a MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár igazgatója javasolta (SOM).

Mint a közleményben felidézik, ilyen kéziratok rendkívül ritkák, s azok értéke a nemzetközi műtárgypiacon is magas. A SOM összesen három ilyen szakmai jellegű szakértői véleményt, illetve boncjegyzőkönyvet őriz.

A polgári kormány célja, hogy a magyar államot megillető, védett kulturális javak hazai közgyűjteményekben maradjanak és hozzáférhetők legyenek a nagyközönség számára – fogalmazott a tárca. Ezért Hoppál Péter államtitkár ajánlására Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a kézirat megvásárlásáról döntött. A dokumentum a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum gyűjteményébe kerül.

Kapcsolódó írásaink