Belföld

Potápi Árpád János: A magyar nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni

A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.

Potápi Árpád János: A magyar nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára
Fotó: Facebook/ Potápi Árpád János

Potápi Árpád János hangsúlyozta: ez óriási eredmény, amely 2010. május 26-án a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásával kezdődött.

A 2004. december 5-i, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás következménye volt, hogy a leendő kormánypártok már a kampányban megígérték, ha hatalomra kerülnek, megteremtik a kettős állampolgárság lehetőségét – mondta.

Objektum doboz

Az államtitkár közölte: ma már több mint 1 millió 170 ezer új magyar állampolgárról beszélhetünk.

A nemzetpolitika időszakairól szólva elmondta, hogy annak két periódusa volt: 2010 és 2014 között közjogi értelemben, jogszabályokkal megteremtették azt az alapot, amelyre azóta is lehet építkezni. Majd 2014–2015-től kezdődően alapvetően a gazdasági támogatások irányába tudtak fordulni, hogy a szülőföldön való boldogulást megerősítsék.

Potápi Árpád János kiemelte: a kormánynak ma nincsenek olyan, a határon túli magyarságot érintő intézkedései, amelyekről előtte a közösségeket és politikai vezetőiket ne kérdezték volna meg.

Az idei év a nemzetpolitikában is elsősorban a cselekvést jelentette, hiszen a cselekvő nemzet tematikus év keretében hajtják végre a programjokat – mondta.

Potápi Árpád János kijelentette: április 3-án „történelmi győzelmet arattunk" – nemcsak Magyarországon, hanem a világban bárhol –, hiszen minden magyar ember szavazata benne van abban, hogy a Fidesz–KDNP a kormányzó erők 2010 óta a legnagyobb győzelmét hajtotta végre.

Az államtitkár megjegyezte azt is, az elmúlt időszakban a magyar intézményrendszert szerte a Kárpát-medencében megerősítették.

Potápi Árpád János közölte, a jövő évben viszik tovább a programokat, és ki is bővítik azokat.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, az Országgyűlés alelnöke köszönetet mondott a kormánynak, hogy a határon túli falugazdász-hálózatot életben tartja, segíti és működteti. Az érdekképviseletekre hárul a hálózat olyan működtetésének feladata, hogy az valóban a határon túli magyar emberek számára jelentsen előnyt, sikert, együttműködést – mondta.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a 2004 december 5. népszavazás kapcsán arról beszélt, azért gyűltek össze, hogy elmossák december 5. fájó emlékét, és ez a dátum ne a szétszakadásról, megtagadásról szóljon, hanem az összetartozásról.

Minden magyar része a magyar nemzetnek 2010 óta, éljen bárhol is a világban. Felelősséget érzünk egymásért, és segítjük is egymást minden lehetséges eszközzel – hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink