Belföld

UNESCO örökség lett a lipicailó-tenyésztés

A lipicai lótenyésztés hagyománya szellemi kulturális örökség részeként felkerült az UNESCO listájára – jelentette be Nagy István agrárminiszter. Az Osztrák–Magyar Monarchia utódállamai közül az ügyet nyolc ország közösen terjesztette az ENSZ szakosított szervezete elé.

UNESCO örökség lett a lipicailó-tenyésztés
Egyszerre nyolc ország lépett fel a cél érdekében
Fotó: MH

Örömteljes hírről tudósított csütörtökön a kormány honlapja, mint olvasható, a lipicai lótenyésztés hagyománya a szellemi kulturális örökség részeként felkerült az UNESCO listájára. Nagy István agrárminiszter közölte, az Osztrák–Magyar Monarchia utódállamai közül a lipicailó-tenyésztés hagyományát nyolc ország – köztük hazánk – közösen terjesztette az UNESCO elé.

Egy adott lófajtát és annak tenyésztési hagyományait felkaroló előterjesztés első alkalommal került a listára. Az értékelő testület elismerését fejezte ki a példaértékű munkáért, amely a benyújtó államok közötti szoros összefogásról tanúskodik. Az agrárminiszter hangsúlyozta, büszkék lehetünk a lipicaira, mely a világ egyik legrégebbi kultúrlófajtájaként, magával ragadó küllemével, intelligenciájával, munkakészségével, teljesítményével és ezúttal az UNESCO elismerésével is igazolja helyét a 21. század lovas életében.  Hazánk a benyújtó országok között is kiemelkedik a lipicai lóval gyakorolt fogathajtás nemzetközi eredményeivel – tette hozzá a tárcavezető.

Kapcsolódó írásaink