Belföld

Szita Károly sürgeti az Európai Bizottság elnökének válaszát

Az uniós pénzekről szólva úgy fogalmazott: várja, hogy megérkezzenek

Az Európai Bizottság magyarországi képviselet-vezetőjének közbenjárását kérte az uniós szankciós politika megváltoztatása miatt a bizottság elnökéhez címzett levele ügyében csütörtökön a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

Szita Károly sürgeti az Európai Bizottság elnökének válaszát
Szita Károly, Kaposvár Fidesz–KDNP-s polgármestere
Fotó: Facebook/Szita Károly

Szita Károly, Kaposvár Fidesz–KDNP-s polgármestere október elején fordult Ursula von der Leyenhez, kérve az orosz–ukrán háborúval összefüggő EU-s szankciós politika megváltoztatását és azt, hogy tegyék elérhetővé Magyarországnak a felzárkóztatási és helyreállítási alap forrásait.

A kormánypárti politikus – miután Maksi Mátyás képviselet-vezetőnél járt – Budapesten újságíróknak elmondta: bő másfél hónappal ezelőtt fordult a bizottság elnökéhez.

Mivel a levélre még nem érkezett válasz, arra kérte Maksi Mátyást, járjon közben azért, hogy Ursula von der Leyen válaszoljon a több millió magyar ember képviseletében megfogalmazott kérésre – közölte Szita Károly.

Ismertette: levelében egyrészt azt kérte Ursula von der Leyentől, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy mielőbb befejeződjön az orosz–ukrán háború és béke legyen, mert Magyarország polgárai ezt szeretnék.

Azt is kérte, hogy az Európai Bizottság változtasson a szankciós politikáján, elsősorban azért, mert a szankciók következtében az egekbe szöktek az energiaárak. Ez rendkívüli mértékben megnehezíti az európai, illetve a magyar emberek életét, az önkormányzatok működését pedig teljes mértékben ellehetetleníti – vélekedett. Hangsúlyozta: az elmúlt időszak egyértelműen igazolta azt, hogy a szankciós politika nem érte el a várt hatást.

Emellett azt is kérte a bizottság elnökétől, hogy az EU adja oda a magyar embereknek járó európai uniós forrásokat, a felzárkózási pénzeket és a helyreállítási alap forrásait.

Szita Károly közölte: bár a levelet egymaga jegyezte, kérte a többi magyarországi önkormányzat csatlakozását is. Úgy fogalmazott: a mögöttünk hagyott harminc esztendő legnagyobb önkormányzati összefogása valósult meg azzal, hogy a magyar települések több mint 80 százaléka támogatásáról biztosította.

Ez hétmillió magyar ember képviseletét jelenti – mondta Szita Károly, hozzátéve, hogy az összefogásból bántóan hiányzik a legnagyobb magyar települési önkormányzat, a fővárosi. Hozzáfűzte: még nem késő, várja a főpolgármester csatlakozó nyilatkozatát is.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: szeretné, hogy a levélben foglaltakról az Európai Bizottság elnöke is mondja el a véleményét. Amennyiben egyetért az abban megfogalmazott állításokkal, tegyen meg mindent azért, hogy ne legyenek energiaszankciók.

Akkora mértékű energiaáremelések történtek, hogy a települési önkormányzatok intézményeket kénytelenek bezárni, közvilágításukat lekapcsolni vagy csökkenteni, uszodák, kulturális létesítmények szüneteltetik működésüket – sorolta.

Az uniós pénzekről szólva úgy fogalmazott: várja, hogy megérkezzenek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom