Belföld

Kiáll a kormány az egyedülálló szülőkért

A gyermekek egészséges lelki fejlődésének szempontjából elengedhetetlen a szülő jelenléte

A 10 év alatti gyermeket egyedül nevelők és az édesanyák éjszakai munkavégzését írásbeli hozzájárulásukhoz kötné az módosító javaslat, amelyet kormánypárti képviselők kezdeményezésére fogadott el csütörtökön az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága. 

Kiáll a kormány az egyedülálló szülőkért
Képünk illusztráció
Fotó: Pexeles

Horváth László fideszes országgyűlési képviselő elmondta: az egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló javaslathoz előterjesztett kormánypárti kezdeményezés szerint a munka törvénykönyvét egészítenék ki egy új szabállyal.

Eszerint előírnák, hogy éjszakai munkára az édesanyákat, illetve a gyermeküket egyedül nevelő szülőket – a gyermek hároméves korától tízéves koráig – csak írásbeli hozzájárulásukkal oszthatja be a munkáltató.

Horváth László hangsúlyozta: a gyermekek egészséges lelki fejlődésének szempontjából elengedhetetlen a szülő jelenléte a mindennapokban.

Ennek fontosságára tekintettel a módosítással a kormánypárti képviselők biztosítani szeretnék a jogot a szülők, elsősorban az édesanyák számára, hogy szabadon dönthessenek az éjszakai műszak vállalásáról – emelte ki. Így a szülők gyermekeik igényei szerint dönthetnek a családi életüket és a munkavállalásukat érintően arról, hogy inkább az éjszakai műszakkal járó pluszbérezést vagy a gyermekkel való együttlétet választják – tette hozzá.

A munka törvénykönyve jelenleg azt köti ki az anyák és az egyedülálló szülők esetében, hogy gyermekük hároméves koráig éjszakai munkára nem oszthatók be.
 

Kapcsolódó írásaink